NAPAD NA ŽIDOVE

UN-ov forum o rasizmu u Ahmadinedžadovim raljama

20.04.2009 u 08:45

Bionic
Reading

UN-ova konferenciju o rasizmu koja bi trebala započeti s radom u Ženevi pod upitnikom je zbog zabrinutosti zapadnih zemalja da bi mogla poslužiti kao platforma za napad na Židove

Nekoliko zemalja, Sjedinjene Države, Kanada, Australija, Novi Zeland, Nizozemska i Njemačka, odlučile su bojkotirati forum, ali su Francuzi i Britanci najavili dolazak.

Šef UN-ova odbora za ljudska prava Navi Pillay je rekao da je 'šokiran i duboko razočaran' bojkotom. 'Skupina zemalja dopustila je da jedno ili dva pitanja odluče o njihovu nedolasku, zanemarujući brigu o brojnim skupinama i ljudima koji pate zbog rasizma, netolerancije i sličnih problema', rekao je on, piše BBC.

UN je u Ženevi organizirao forum čiji je cilj popraviti stanje nastalo nakon posljednjega sastanka u južnoafričkom Durbanu.

Predstavnici SAD-a i Izraela 2001. su napustili konferenciju u Durbanu kada su arapske države pokušale definirati cionizam kao rasistički pokret.

Sada su mnoge zapadne zemlje zabrinute jer je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, osvjedočeni neprijatelj Izraela i poricatelj holokausta, jedini značajni vođa koji je prihvatio pozivnicu na forum.

Njegova nazočnost na konferenciji o rasizmu izazvala je strah u Izraelu, ali i nervozu u Ujedinjenim narodima, ako je vjerovati BBC-jevim izvještajima.

Konferenciju u Ženevi će otvoriti glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.