UZ SNAŽNA PROTIVLJENJA

UN: Izglasana povijesna rezolucija o gay pravima

17.06.2011 u 15:03

Bionic
Reading

UN-ovo Vijeće za ljudska prava u petak je izglasalo 'povijesnu' rezoluciju o jednakim pravima ljudi bez obzira na seksualnu orijentaciju, što predstavlja značajan napredak u borbi za prava homoseksualaca

Rezolucija, koju je predložila Južna Afrika, usvojena je s 23 glasova za, 19 protiv i tri suzdržana glasa, unatoč snažnom protivljenju afričkih i islamskih država članica Vijeća.

Rezolucija 'potvrđuje da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima i da svatko ima prava na sva prava i slobode... bez bilo kakvog razlikovanja'.

Posebno glasne u protivljenju rezoluciji bili su Nigerija i Pakistan.

Predstavnica SAD-a u Vijeću izjavila je da usvajanje ove rezolucije 'povijestan čin u borbi za jednakost i pravdu i važan korak u priznanju da su ljudska prava uistinu univerzalna'.

Nedugo prije glasovanja predstavnik Amnesty Internationala pri UN-u u Ženevi rekao je također da se radi o povijesnom dokumentu. 'Bit će to prva rezolucija koja se odnosi na problem kršenja ljudskih prava na temelju orijentacije', kazao je Peter Splinter.

Po podacima Amnestyja, homoseksualizam je još uvijek izvan zakona u 76 zemalja.

Vijeće UN-a danas je također naručilo studiju o diskriminatornim zakonima i nasilju protiv pojedinaca na temelju njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.