REGULACIJA TRŽIŠTA

UN bez dogovora o sporazumu o trgovini oružjem

28.07.2012 u 07:42

Bionic
Reading

Izaslanstva iz cijelog svijeta propustila su u petak složiti se oko okvira za postizanje sporazuma o trgovini konvencionalnim oružjem kojim bi se regulirala industrija vrijedna više od 60 milijardi dolara te se stoga očekuju daljnji pregovori i moguće glasovanje Opće skupštine UN-a o tome krajem godine, objavili su diplomati

Više od 170 zemalja pregovaralo je cijeli prošli mjesec u New Yorku o sporazumu koji treba biti usvojen konsenzusom tako da niti jedna zemlja ne može uložiti veto. No umjesto toga nije donesena nikakva odluka o nacrtu sporazuma.

No to je ostavilo otvorena vrata daljnjim pregovorima i nacrt sporazuma mogao bi biti podnesen pred 193 članice Opće skupštine UN-a i izglasan dvotrećinskom većinom. Po riječima diplomata, to bi se moglo dogoditi do kraja godine.

‘Osjećamo da smo se mogli složiti oko sporazuma. Razočaravajuće je da nam treba još vremena. No sporazum o oružju je tu, ne danas ali uskoro. Napravili smo veliki korak naprijed’, kazao je glasnogovornik britanskog izaslanstva.

Jedna osoba svake minute umre u svijetu zbog oružanog nasilja i aktivisti za nadzor oružja kažu da je konvencija potrebna kako bi se spriječilo da oružje do kojega se dolazi nedopuštenom trgovinom bude dostavljeno u zone sukoba i dalje potiče sukobe i ratove. Pri tome se pozivaju na sukobe u Siriji i drugdje kao na primjer zbog čega je takav sporazum potreban.

Prema nekim izvorima, SAD, Rusija i nekoliko drugih zemalja tražilo je još vremena za dogovor.

Sljedeće zasjedanje Opće skupštine UN, koje bi moglo biti prilika da se nastave pregovori o prvom sporazumu o trgovini konvencionalnim oružjem, održat će se krajem rujna u New Yorku.

Glavni tajnik UN-a izrazio je razočarenje zbog toga što pregovori nisu završili zajedničkim dogovorom ali je ohrabrio zemlje članice da nastave raditi na postizanju ovog ‘uzvišenog cilja’.