'AND THAT'S THE WAY IT IS'

Umro Walter Cronkite, legenda američkog novinarstva

18.07.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Walter Cronkite, pionir televizijskog novinarstva koji je proglašen za čovjeka od najvećeg povjerenja u Americi, umro je u petak u New Yorku u dobi od 92 godine, objavila je njegova nekadašnja matična TV kuća CBS News

Cronkite je bio voditelj 'Dnevnika', večernje emisije vijesti 'CBS Evening News' dva desetljeća, od 1961. godine sve do umirovljenja 1981., kad mu je bilo 65 godina, izvješćujući o Hladnom ratu, Kubanskoj krizi, pokretu za građanska prava američkih crnaca, atentatu na predsjednika Johna F. Kennedya, ratu u Vijetnamu, aferi Watergate i američkom svemirskom programu. U nacionalnom ispitivanju 1972., Amerikanci su ga proglasili 'čovjekom od najvećeg povjerenja u SAD-u.'

Cronkite je radio kao novinar dulje od pola stoljeća, a karijera ga je vodila od rovova Drugog svjetskog rata do Kineskog zida i lansirnih rampi američkog svemirskog programa. Nacionalni ugled stekao je u United Pressu, preteči agencije United Press International, gdje je stekao vještinu pisanja koja je postala njegov zaštitni znak u kasnijim izvješćima za CBS.

Njegov odjavni slogan: 'And that's the way it is', bio je jedan je od najcitiranijih u televizijskoj povijesti. Walter Leland Cronkite Jr. rođen je 4. studenoga 1916. u St. Josephu, Missouri. Novinarsku karijeru počeo je 1930-ih kao student-dopisnik sa Sveučilišta Teksas za Houston Press, a kasnije je najavljivao utakmice američkog nogometa za lokalni radio u Kansas Cityu.

Godine 1937., pridružuje se United Press-u, a 1942. postaje ratni dopisnik agencije, pokrivajući bitku na sjevernom Atlantiku, iskrcavanje saveznika u sjevernoj Africi i Normandiji.

Nakon kapitulacije Njemačke, postaje glavni dopisnik sa suđenja vodećim nacistima u Nuernbergu. Poslije toga odlazi na dvije godine za dopisnika u Moskvu, a po povratku u Washington pridružuje se mreži radio postaja Midwestern. U CBS-u se zapošljava 1950. radeći u dopisništvu u Washingtonu. Godine 1952., prateći predsjedničke konvencije postaje jedan od najomiljenijih lica CBS-a, i ubrzo vodi dvije svoje emisije.

Slovio je po stručnosti, nepristranosti, profinjenom pisanju i suzdržanosti. Cronkite je bio prvi voditelj vijesti, koji je svake večeri vodio Dnevnik proširen s 15 na 30 minuta. Među prvima se javljao uživo iz Bijele kuće, izvještavao je o svakom američkom svemirskom letu s ljudskom posadom, intervjuirao je glavne sudionike skandala Watergate, razgovarao i izvještavao o slavnima, kao i o nepoznatim ljudima. Godine 1981. otišao je u mirovinu kao jedan od najcjenjenijih pripadnika svoje struke.