U 92. GODINI

Umro vladajući kuvajtski emir šeik Al Sabah

29.09.2020 u 17:10

Bionic
Reading

Vladajući kuvajtski emir šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah umro je u dobi od 91 godine, priopćio je njegov ured na državnoj televiziji u utorak

Šeik Sabah vladao je zaljevskom zemljom izvoznicom nafte i američkom saveznicom od 2006. godine te je rukovodio vanjskom politikom više od 50 godina. Kao svoga nasljednika, odredio je svoga brata princa šeika Nawafa Al-Ahmad Al-Sabaha.

"S neizmjernom tugom i boli za kuvajtski narod, islamski i arapski svijet i ljude i prijatelje nacije, kraljevska palača oplakuje smrt šeika Sabaha Al-Ahmada Al-Jabera Al-Sabaha, kuvajtskog emira", objavio je njegov ured.

Šeik Sabah nastojao je izbalansirati odnose s najvećim susjedima Kuvajta - uspostavivši prisne odnose sa Saudijskom Arabijom, ponovno izgradivši veze s bivšim okupatorom Irakom i držeći otvoren dijalog s Iranom. Pokušavao se umiješati u zaljevski sukob zbog kojeg su Rijad i saveznici nametnuli bojkot Katara.

Prijenos vlasti ne bi trebao utjecati na politiku trgovine naftom ili strategiju stranih ulaganja posredstvom Kuvajtskog investicijskog fonda, jednog od najbogatijih državnih investicijskih fondova. Politiku trgovine naftom određuje Vrhovno naftno vijeće, koje određuje emir.

Koga će novi emir imenovati za princa i premijera - čiji će zadatak biti bavljenje s vladinim često kompliciranim odnosom s parlamentom - bit će pomno praćeno, osobito u vrijeme kad su kuvajtske financije u lošem stanju zbog niskih cijena nafte i pandemije koronavirusa.