vladao 36 godina

Umro Veliki Vojvoda Jean od Luksemburga u dobi od 98 godina

23.04.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Veliki vojvoda Jean od Luksemburga, koji je vladao 36 godina svojom malenom državom, umro je u dobi od 98 godina, objavio je u utorak ujutro u priopćenju njegov sin

Vojvoda je vladao od 1964. do 2000., kada je abdicirao u korist svog sina Henrija, sadašnjeg suverena bogate državice što graniči s Francuskom, Belgijom i Njemačkom.

'S velikom tugom obavještavam da je umro moj voljeni otac', objavio je u priopćenju Veliki Vojvoda Henri (64).

Luksemburžani su vrlo vezani uz Jeana koji je bio vojnik britanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata i sudjelovao u operaciji iskrcavanja u Normandiji.

'Njegov odlazak velik je gubitak za Veliko Vojvodstvo i cijelu Europu', napisao je na Twitteru predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji je i sam Luksemburžanin te nekadašnji premijer te države.

'Bio je junak mog djetinjstva', napisao je francusko-luksemburški novinar Stéphane Bern. 'Bio je jedini šef države koji je aktivno sudjelovao u iskrcavanju u Normandiji', rekao je Bern koji je Velikog Vojvodu intervjuirao prvi put 1989. godine.

Zadnji put u javnosti se pojavio krajem ožujka na forumu koji je organizirala njegova snaha, Velika Vojvotkinja Maria Teresa o borbi protiv spolnog nasilja u zonama ratnih sukoba.

Rođen 5. siječnja 1921., Jean od Luksemburga bio je sin Velike Vojvotkinje Charlotte od Luksemburga i princa Félixa Bourbonskog od Parme.

Nakon studija u Luxembourgu i Ujedinjenoj Kraljevini, prestolonasljednik je preuzeo tron svoje države, a 1942. postao je dragovoljac u Irskim čuvarima (Irish Guards), postrojbi u sastavu britanske vojske.

Jean od Luxembourga vjenčao se 1953. s princezom Joséphine-Charlotte od Belgije, sestrom bivših belgijskih kraljeva, Baudouinom i Albertom II., koja je umrla u siječnju 2005.

Par je imao petero djece: Marie-Astrid, Henri, Jean, Margaretha i Guillaume.