NAKON TEŠKE BOLESTI

Umro senator Edward Kennedy

26.08.2009 u 08:16

Bionic
Reading

Američki demokratski senator Edward Kennedy umro je kasno u utorak u svom domu u Hyannis Portu u Massachusettsu u 77.godini od posljedica raka mozga

'Izgubili smo središnju figuru naše obitelji i veselo svjetlo u našim životima, ali inspiracija njegove vjere, optimizam i ustrajanost živjet će zauvijek u našim srcima', stoji u priopćenju obitelji Kennedy. 'Zahvaljujemo svima koji su se brinuli o njemu i pružali mu podršku tijekom ove posljednje godine i svima koji su stajali uz njega tolike godine u njegovom neumornom maršu za napredak prema pravdi', istaknuli su.

Edward Kennedy najmlađi je od braće Kennedy. John F. Kennedy ubijen je u atentatu 1963. godine u Dallasu u državi Teksas, a njegov brat Robert F. Kennedy ubijen je 1968. tijekom predsjedničke kampanje. Njegove vlastite predsjedničke amiciju su bile prekinute zbog jedne kontroverzne saobraćajne nesreće 1969. godine u kojoj je poginula jedna žena. Najstariji od braće Kennedy poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u Engleskoj kada se srušio bombarder B-24 kojim je upravljao kao testni pilot.

Neposredno prije smrti Kennedy je poslao pismo u kojem je tražio od čelnika države Massachusetts da promijene zakon kako bi se nakon njegove smrti njegovo mjesto brzo popunilo. Istaknuo je da bi guverner trebao imenovati privremenog senatora, radije nego da se čeka pet mjeseci na specijalne izbore. Kennedyjevo mjesto ključno je u Senatu jer s njime demokrati imaju 60 zastupničkih mjesta i većinu kojom mogu nadglasati republikance u bilo kojem donošenju zakona pa tako i trenutačno gorućem pitanju zdravstvene reforme u SAD-u.

Republikanci iz Massachusettsa, iako su izrazili poštovanje prema Kennedyju, opisali su njegov prijedlog zakona kao licemjeran.

Prema zakonu države Massachusetts, jednom kada zastupničko mjesto u Senatu ostane prazno predstoji period između 145 do 160 dana prije nego što se održe specijalni izbori. Tako bi period od pet mjeseci otvorio 'rupu' u kojoj bi Massachusetts imao samo jednog senatora, a demokrati ostali bez dvotrećinske većine koja im olakšava donošenje zakona.

Edward Kennedy tek je jedan od samo šestorice američkih senatora u američkoj povijesti koji je na toj dužnosti proveo više od četrdeset godina.

Među brojnim zakonima u čijem je donošenju bio jedna od ključnih figura bili su oni o zaštiti ljudskih i radničkih prava, proširenje zdravstvene skrbi, poboljšanje uvjeta u školama, povećanje studentske pomoći i zaustavljanje širenja nuklearnog oružja.