od posljedica covida

Umro saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika

31.01.2021 u 23:15

Bionic
Reading

Hrvatski znanstvenik i saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, preminuo je u nedjelju u 75. godini života u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu, u kojoj se liječio zbog komplikacija izazvanih virusom SARS-CoV-2

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Gimnaziju je pohađao i završio u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je magistrirao i doktorirao u području društvenih znanosti - polje informacijskih i komunikacijskih znanosti.

>>> Plenković izrazio sućut obitelji Tuđman: ‘Miroslav je ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti‘

Radio je kao istraživač u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu, a potom je vodio INDOK službu Zavoda za kulturu Hrvatske. Od 1988. zaposlen je na Odsjeku za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te predaje Teoriju informacijske znanosti, Epistemologiju informacijske znanosti, Organizaciju znanja, Uvod u izvještajne sustave i službe, Istraživačke metode i Bibliometriju.

  • +19
Miroslav Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema životopisu objavljenom na internetskoj stranici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 1988. predstojnik je Katedre za dokumentalistiku na Odsjeku za informacijske znanosti. Osnivač je i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije, a potom i prodekan Filozofskog fakulteta.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata od lipnja 1991., zadužen i za formiranje Uprave za IPD Ministarstva obrane. Sudionik je svih većih vojnih operacija Hrvatske vojske od 1992. do 1995. te promaknut u čin brigadira, a potom i general bojnika.

Bio je voditelj Centra za strategijska istraživanja i član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike od 1993. do 1999. Imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost i ravnateljem Hrvatske izvještajne službe u dva navrata (1993.-1998. te 1999.-2000.)

Zastupnik kojeg su karakterizirali odmjerenost i argumentiranost

Dr. Tuđman prvi je put izabran u Hrvatski sabor 2011. godine, a njegov desetogodišnji zastupnički rad karakterizirali su odmjerenost, argumentiranost, stručnost i poštivanje drugih, navodi Hina.

Zastupničku je dužnost obnašao vrlo predano, u aktualnom sazivu Sabora bio je voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a te član odbora za obranu, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za ratne veterane te za međuparlamentarnu suradnju.

Uz Filozofski fakultet, predavao je na Ratnoj školi GS-a HV-a, na Diplomatskoj akademiji MVP-a, Obavještajnoj akademiji, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilišnom studijskom centru za forenzičke znanosti u Splitu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Od 2000. godine glavni je i odgovorni urednik međunarodnog časopisa National Security and the Future, prvog časopisa u Hrvatskoj koji se bavi istraživanjem izvještajne djelatnosti i nacionalne sigurnosti u suvremenoj povijesti i međunarodnoj politici. Autor je desetak knjiga te preko 200 znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i stranim časopisima te urednik petnaestak zbornika iz područja informacijske znanosti i nacionalne sigurnosti. Bio je voditelj niza znanstvenih projekata i održao niz predavanja u inozemstvu.

Miroslav Tuđman dobio je 2009. godine Godišnju nagradu Filozofskog fakulteta za rezultate postignute u teorijskom i praktičnom radu u razvoju i afirmaciji informacijskih znanosti za autorsku knjigu 'Informacijsko ratište i informacijska znanost' i urednički rad na knjizi 'Aleksandru Stipčeviću s poštovanjem'. Za knjigu 'Vrijeme krivokletnika' dobio je književno-publicističku nagradu 'Bili smo prvi kad je trebalo' za najbolju knjigu iz Domovinskog rata UBIUDR-a Podravke za 2006. godinu.

Za sudjelovanje u Domovinskom ratu i stvaranje hrvatske države Miroslav Tuđman odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista, Medaljom Bljesak, Medaljom Ljeto ’95, Medaljom Oluja, Medaljom za iznimne pothvate i Spomen-medaljom Vukovar.