UBIJENO 140 HRVATA

Umro prvi partizan osumnjičen za ratni zločin

15.01.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Prvi partizan protiv kojeg su hrvatske vlasti pokrenule istražni postupak zbog sumnji na ratni zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu te u vrijeme poraća, Petar Zinaić zvan Pepa, ipak nikada neće doći pred lice pravde

Zinaić je prošle godine umro u Beogradu u 90. godini života. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu još u ožujku odbacilo je kaznenu prijavu protiv njega.
Policija ga je 60 godina nakon zločina, u travnju 2007. godine, prijavila zbog odgovornosti za smrt više od 140 ljudi.

U razdoblju od svibnja do kolovoza 1945. godine on je, kao opunomoćenik povjerenstva Odsjeka za zaštitu naroda (OZN) za područje Slunja i Plaškog, odgovoran za likvidaciju 75 osoba te još 18 osoba s drugih područja bivše Jugoslavije. Tijekom kolovoza i rujna 1946. godine, OZN-a za kotar Slunj, kojoj je na čelu bio Zinaić, odgovorna je za likvidaciju još 31 osobe s područja Slunja i okolice, piše Jutarnji list.

Nakon akcije Oluja, Zinaić je odselio u Beograd, a sa sobom je odvezao pun kamion dokumenata, vrlo važnih za povijest Slunjskog kraja, te ih ustupio tamošnjem Državnom arhivu. U ratu je četničku odoru zamijenio partizanskom te bio krvnik mnogim Hrvatima.