NAKON 24 GODINE VLADAVINE

Umro predsjednik, raspuštena vlada u Gvineji

23.12.2008 u 12:06

Bionic
Reading

Bojnik vojske Gvineje je u utorak na državnom radiju obznanio da se raspušta vlada i suspendira ustav samo nekoliko sati nakon što je umro predsjednik Lansana Conte koji je na vlasti bio od 1984. godine

'Od danas je suspendiran ustav, kao i sve političke i sindikalne aktivnosti', rekao je bojnik Moussa Dadis Camara na valovima Radio Conakryja.

'Republikanska vlada i institucije su raspuštene', dodao je i najavio da će uskoro biti postavljeno konzultativno vijeće sastavljeno od civila i vojnika.

'Republikanske institucije su poznate po nesposobnosti u rješavanju kriza u zemlji', izjavio je taj vojni dužnosnik i govorio o očaju stanovništva i potrebi gospodarskog uzleta i borbe protiv korupcije.

Afrička unija (AU) pozorno i uz puno zabrinutosti prati političko stanje u Gvineji nakon smrti predsjednika Lansane Conte i objave državnog udara, rekao je povjerenik za mir i sigurnost Afričke unije Ramtane Lamamra.

'Pozivamo sve političke snage Gvineje i druge državne institucije da osiguraju ustavnu tranziciju, uz poštivanje demokratskog reda', dodao je.

Poznato je da je gvinejski čelnik bolovao od dijabetesa te da je bio strastveni pušač. Točan datum njegovog rođenja nije poznat, no vjeruje se da je imao 74 godine.

Glasine o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja kruže od prošlog tjedna, ali dužnosnici su te informacije nijekali. Predsjednik nacionalne skupštine Aboubacar Sombare je od vrhovnog suda Gvineje zatražio da službeno proglasi predsjedničko mjesto upražnjenim, što znači da se predsjednički izbori moraju održati u roku od 60 dana. No, uplitanjem vojske situacija se zakomplicirala i na pomolu je novi puč.

Naime, Conte je preuzeo vlast u Gvineji u državnom udaru bez prolijevanja krvi i zemlju držao pod čvrstim nadzorom sve do smrti.