U 87. GODINI

Umro povjesničar Hrvoje Matković

27.08.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski povjesničar i sveučilišni profesor u mirovini Hrvoje Matković umro je u četvrtak, 26. kolovoza u 87. godini

Hrvoje Matković (Šibenik, 1923.) osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a povijest je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1971. s temom 'Svetozar Pribičević i Samostalna demokratska stranka do šestojanuarske diktature', koja je objavljena kao jedna od prvih monografija na novoosnovanom Institutu za hrvatsku povijest, kome je on bio jedan od utemeljitelja.

Predavao je, uz ino, na Učiteljskoj školi u Petrinji te u zagrebačkoj XIII. gimnaziji. Radio je u Povijesnom muzeju Hrvatske te u Zavodu za prosvjetno-pedagošku djelatnost Hrvatske.

Do umirovljenja 1990. honorarno je predavao suvremenu nacionalnu povijest na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a predavao je i na Fakultetu kriminalističkih znanosti te Hrvatskim studijima. Svoja predavanja proširio je i sustavno izložio u knjizi 'Suvremena politička povijest Hrvatske'.

Pod njegovim vodstvom časopis 'Nastava povijesti' razvio se u jedan od najuglednijih u jugoistočnoj Europi, a zagrebačka povijesno-metodička i udžbenička škola bila je vodeća u ondašnjoj Jugoslaviji. Za sveukupni rad na udžbeničkoj literaturi i unapređenju nastave povijesti dobio je nagradu 'Davorin Trstenjak'.

Autor je, među ostalim, knjiga 'Povijest Nezavisne Države Hrvatske', 'Povijest Jugoslavije', 'Povijest Hrvatske seljačke stranke' te Male ilustrirane hrvatske povijesti.

Pokop Hrvoja Matkovića biti će 30. kolovoza, u 11,40 sati, na zagrebačkome groblju Mirogoju.