U 98. GODINI

Umro posljednji logoraš deportiran zbog homoseksualnosti

04.08.2011 u 17:55

Bionic
Reading

Rudolf Brazda, posljednji poznati logoraš deportiran u doba nacizma zbog svoje seksualne orijentacije, umro je u srijedu u dobi od 98 godina, četiri mjeseca pošto je primio francuski orden Legije časti

U suradnji s biografom Jean-Lucom Schwabom, Brazda je opisao 32 mjeseca pakla u Buchenwaldu gdje je morao nositi ružičasti trokut kao jedan od 10.000 homoseksualaca koje je Hitler osudio na koncentracijski logor jer je homoseksualce trebalo ukloniti 'kao gnoj na tkivu čiste arijske rase'.

Čeh po nacionalnosti, a rođen u Njemačkoj, Brazda je francusko državljanstvo stekao 1960. i bit će pokopan u Mulhouseu pored svog dugogodišnjeg partnera koji je umro 2003.

Drama 'ružičastih trokuta' bila je skrivana od javnosti do 1980-ih godina kada su kazališna drama, knjige i filmovi počeli obrađivati tu temu. Kada je 2008. Njemačka u središtu Berlina inaugurirala spomenik homoseksualnim žrtvama nacizma, organizatori su kazali da više nema živih svjedoka te drame.

Tada je Brazda istupio i mjesec dana poslije bio je počasni gost berlinskog  Gay Pridea.

Odjeven u ružičastu košulju, tom je prigodom položio cvijeće na spomenik, kako je rekao, 'svojoj braći koja nisu imala sreću preživjeti'.