OSUDA EU I SAD

Umro policajac ranjen u neredima na sjeveru Kosova

27.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Kosovski policajac je u utorak navečer podlegao ozljedama koje je bio zadobio u neuspjelom pokušaju prištinske policije da preuzme nadzor nad dvama graničnim prijelazima na području pod srpskom kontrolom, priopćila je tamošnja policija

31-godišnji policajac Enver Zumberi, otac troje djece, ranjen je u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom. Njegov kolega ranjen u eksploziji bombe liječi se u kliničkom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen.

Sukob je izbio kada je kosovska policija pokušala tijekom noći zauzeti granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosovske Mitrovice pod srpskim nadzorom kako bi zaustavila krijumčarenje koje uzima sve više maha i proširila suverenitet na sjever zemlje.

Napad specijalne policije u kojemu su korištena oklopna vozila naredio je premijer Hashim Thaci pošto je njegova vlada zabranila uvoz svih srbijanskih proizvoda, a Srbija odbila priznati kosovske carinske žigove potrebne za prekograničnu trgovinu.

Europska unija i Sjedinjene Države kritizirale su taj čin, rekavši da se vlada u Prištini trebala konzultirati sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na kopnu kako bi očuvali mir 11 godina pošto je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

U utorak navečer, slovenski vojni konvoj poslan je na to područje radi očuvanja mira.