SMRT KOLEGE

Umro novinar Goran Vežić

24.10.2010 u 18:43

Bionic
Reading

U Splitu je u subotu nakon kratke i teške bolesti umro naš kolega Goran Vežić (rođen 1953), osnivač i direktor novinske agencije STINA, jedine privatne agencije u Hrvatskoj, utemeljene 1991.

Novinarstvom se bavio od 1972. godine kad je kao brucoš na žurnalistici u Sarajevu objavio svoj prvi tekst.

Kako svjedoče njegovi kolege na Radiju Slobodna Europa s kojom je također surađivao, 'činjenica i samo činjenica' bio je njegov novinarski kredo, a u vremenima snažne ratne propagande objavljivanje činjenica značilo je i suprotstavljanje huškačkom, propagandističkom, smrtonosnom novinarstvu.

Goran Vežić rođen je 1953. godine u Splitu. Diplomirao je novinarstvo 1976. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje je bio glavni i odgovorni urednik fakultetske novine Politolog. Do 1986. godine radio je u tvorničkom tisku, a dvije godine je proveo na gradilištu hotela u Sočiju (Rusija) kao direktor radničkog kluba. Od 1986. do 1990. bio je profesionalni političar, izvršni sekretar Gradskog komiteta SKH u Splitu.

Od 1991. godine objavljivao je u novinama, na radiju ili u novinskim agencijama u više od 25 zemalja. Nabrajamo samo neke: Puls (Makedonija), War Report (Velika Britanija), Sonntags Zeitung (Švicarska), AFP (Francuska), Magyar Narancs (Mađarska), Uncaptive Mind, (SAD), BETA (Srbija) Dnevnik i STA (Slovenija), Sveriges Radio (Švedska), Denmark Radio (Danska), Radio B92 (Srbija)...

Bio je dugogodišnji stalni suradnik radiostanica Radio Free Europe, Voice of America, WDR, Deutsche Welle te BeHa Radio 1. Od hrvatskih medija, između ostalih, dugi niz godina je pisao za riječki Novi list.

Godine 1993. bio je novinar-urednik na Radio brodu, koji je emitirao iz međunarodnih voda Jadrana.

Bio je aktivni član Verona - foruma za mir i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji te je sudjelovao na međunarodnim konferencijama u San Remu (Italija) i Freiburgu (Švicarska), na kojima je pokretana inicijativa za osnivanje Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je stalni je gostujući predavač na japanskom Peace Boatu te njihov predstavnik za istočnu Europu.

Vodio je više domaćih i regionalnih medijskih projekata civilne edukacije u kojima je ostvarena suradnja s brojnim lokalnim radiostanicama u Hrvatskoj i regiji.

Dobitnik je nagrade makedonskog tjednika Puls 1993. godine te nagrade Robert Schuman 2009. za izvještavanje o europskim integracijama koju dodjeljuju Hrvatsko novinarsko društvo i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj.

Ostat će nezaboravan njegov dalmatinski duh, ljubav prema malom čovjeku, pronicljivost i novinarski žar koji se osjećao u svakom prilogu, velika solidarnost i snažna kolegijalnost.