teškaš iz dallasa

Umro milijarder Henry Ross Perot

09.07.2019 u 18:39

Bionic
Reading

H. Ross Perot, temperamentni milijarder koji je uzdrmao američku politiku dvjema neovisnim predsjedničkim kampanjama 1990-ih u kojima je privukao nezadovoljne glasače, umro je u utorak u dobi od 89 godina, objavila je njegova obitelj

"Ross Perot, inovatorski biznismen i voljeni suprug, brat, otac i djed umro je u utorak ujutro u svojemu domu u Dallasu, okružen svojom odanom obitelji", stoji u izjavi obitelji Perot.

Henry Ross Perot je rođen 27. lipnja u u Texarkani u Teksu, a 1953. je diplomirao na pomorskoj akademiji.

Perotovo bogatstvo časopis Forbes u travnju ove godine procijenio je na 4,1 milijardu američkih dolara.

Karijeru je počeo kao prodavač u računalnom divu IBM, ali 1962. je pokrenuo dvije softverske kompanije koje je kasnije prodao za nekoliko milijardi dolara.

Kad su dvojica njegovih zaposlenika 1978. zatvorena u Iranu zbog davanja mita, organizirao je skupinu komandosa sastavljenu od svojih zaposlenika i unajmio bivšeg pukovnika zelenih beretki da ih oslobodi. Jedan njegov lokalni zaposlenik usmjerio je gomilu koja je prosvjedovala protiv iranskog šaha Reze Pahlavija da napadne zatvor što je omogućilo zaposlenicima njegove kompanije da pobjegnu. Potom su zajedno s drugim zaposlenicima njegove tvrtke prokrijumčareni iz zemlje.

Angažirao se i na nalaženju vojnika snaga SAD-a nestalih u Vijetnamskom ratu te je radi njih nekoliko puta putovao u Vijetnam

Perot je prvi put kao neovisni predsjednički kandidat sudjelovao 1992. i privukao glasače koji su bili razočarani republikancima i demokratima, a u kampanji se fokusirao na smanjenje državne potrošnje i deficita.

Kao neovisni predsjednički kandidat 1992. osvojio je 19,7 milijuna glasova (19%), što nije uobičajeno u američkom političkom sustavu za kandidate treće stranke ili neovisne kandidate. U drugom pokušaju osvajanja predsjedničkog mandata 1996. Perot je osnovao svoju Reformsku stranku no osvojio je tek nešto više od osam posto glasova. 

Nakon toga se počeo povlačiti s američke političke pozornice.