OD KARCINOMA ŽELUCA

Umro je Jure Radić nakon duge i teške bolesti

10.09.2016 u 22:23

Bionic
Reading

Jure Radić, jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, umro je noćas u 63. godini u Baškoj Vodi nakon što je već dulje vrijeme bolovao od karcinoma želuca, a bit će pokopan u utorak u rodnoj Baškoj Vodi

Jure Radić bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike, sveučilišni profesor, ministar te predsjednik Uprave IGH

U javnosti ga se pak najviše spominjalo i prozivalo oko izgradnje novog Masleničkog mosta, Ugovora sa Svetom Stolicom i izbjeglicama

U socijalističkoj Jugoslaviji, podsjećaju 24sata, odlikovan je Ordenom rada, a u Republici Hrvatskoj nositelj je Spomenice Domovinskog rata

Nakon srednje škole u Makarskoj, podsjeća Hina, odlazi u Zagreb, gdje upisuje Građevinski fakultet, a istodobno sluša i tri godine Laičke teologije i Više bogoslovne škole. Nakon fakulteta završava postdiplomski studij mostogradnje.

Do 1979. bio je asistent na Građevinskom fakultetu, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora. Od 1987. pa sve do 1989. na dužnosti je predstojnika katedre za mostove. Dok je bio na toj dužnosti, nadizirao je gradnju dubrovačkog mosta.

Od 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo skoro i samim ministrom istog ministarstva.

1992. postaje predstojnik Ureda predsjednika RH, a 1993. na Drugom Općem saboru HDZ-a postaje glavni tajnik te stranke. Godinu dana kasnije, u listopadu 1994., razriješen je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika te postaje ministar obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića

Bio je ministar do 2000. godine, a potom prelazi u IGH. U listopadu 2006. godine imenovan je direktorom IGH, a prije toga bio je predsjednik Nadzornog odbora IGH.

Komemoracija za Juru Radića bit će u Zagrebu, a pokopan će biti u utorak u rodnoj Baškoj Vodi.


Sućut predsjednika Vlade Oreškovića obitelji Jure Radića

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković uputio je u subotu brzojav sućuti obitelji Jure Radića u kojemu, među ostalim ističe, kako će Jure Radić ostati zapamćen po predanome političkom angažmanu u stvaranju hrvatske države

Sa žaljenjem sam primio vijest o preranom odlasku gospodina Jure Radića, hrvatskoga političara i poduzetnika. Ostat će zapamćen po predanome političkom angažmanu u stvaranju hrvatske države, kao predstojnik Ureda prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, doprinosu u izvršnoj vlasti u hrvatskim vladama teških ratnih godina kao ministar znanosti, tehnologije i informatike, ministar obnove i razvitka, te po akademskom i poduzetničkom doprinosu u području graditeljstva u Republici Hrvatskoj. U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze moje duboke sućuti i poštovanja', stoji u brzojavu sućuti premijera Oreškovića obitelji Jure Radića.

Predsjednica Grabar-Kitarović uputila sućut obitelji Jure Radića

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut obitelji Jure Radića u kojem je podsjetila kako mu brojna obitelj, koju je volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost pa je s jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata i kao predstojnik Ureda Predsjednika.

'S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina prof. dr. sc. Jure Radića. U ovim trenucima tuge, koju s vama dijele svi koji su ga voljeli i poznavali, želim u ime Republike Hrvatske izraziti zahvalnost za sve što je učinio tijekom svog plodnog života', stoji u brzojavu sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Naglasila da da mu brojna obitelj, koju je ponosno volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost na mnogim područjima znanstvenog, društvenog i državnog života. 'Silne stvaralačke energije, jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata bio je kao predstojnik Ureda Predsjednika prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana, s kojim je dijelio vizije bolje budućnosti naše domovine', istaknula je predsjednica.

Podsjetila je i da je Jure Radić imao iznimno veliku ulogu pri sklapanju ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, u mirnoj reintegraciji Hrvatskoga Podunavlja, kao i da svaka obnovljena kuća u Hrvatskoj 'nosi njegov potpis'. 'Bio je kršćanin, čovjek vjere, pun vedrine i optimizma. Hrvatski narod pamtit će ga kao velikoga graditelja mostova, ljudskosti i dobra. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio. Molim vas, primite izraze moje iskrene sućuti', stoji u sućuti Predsjednice Republike obitelji Jure Radića.