KLAAS FABER

Umro drugi najtraženiji zločinac s Wiesenthalova popisa

26.05.2012 u 22:41

Bionic
Reading

Nizozemski nacistički ratni zločinac Klaas Faber, drugi na popisu najtraženijih zločinaca Centra Simona Wiesenthala, umro je u Njemačkoj u dobi od 90. godina, objavljeno je iz medicinskih izvora

Nizozemsko pravosuđe godinama je zahtijevalo izručenje Klaasa Fabera, bivšeg člana SS postrojbi. On je u svojoj domovini 1947. godine osuđen na smrt jer kao pripadnik streljačkog odreda SS-a sudjelovao u ubojstvu najmanje 22 ljudi tijekom rata. Kazna mu je, međutim, preinačena u doživotni zatvor, a on je iz njega pobjegao 1952. i naselio se u Njemačkoj. Zbog sudjelovanja u njemačkoj vojsci imao je pravo na državljanstvo. Živio je u Ingolstadtu i radio u Audiju.

Nizozemska je dvaput formalno tražila njegovo izručenje, ali je oba puta njemački sud odbio zahtjev, ocijenivši da za njegovu presudu iz 1947. nema dokaza.

Centra Simona Wiesenthala ga je 2009. uvrstio na drugo mjesto popisa najtraženijih nekažnjenih ratnih zločinaca, a Nizozemska je 2010. protiv njega objavila europski uhidbeni nalog, ali je Njemačka i tada odbila izručenje. Međutim, kako je zemlja koja odbije izručenje po europskom uhidbenom nalogu dužna provesti vlastiti postupak, Njemačka je početkom godine pokrenula proceduru protiv Fabera, ali njezin dovršetak on nije dočekao.