NEPRAVDA POBIJEDILA

Umrla baka koja se grčevito borila protiv deložacije iz svog stana

Bionic
Reading

Karmela Stivi iz Rogoznice, javnosti dobro znana kao borbena starica koja se na pragu stote godine do posljednjeg daha energično borila kako bi zadržala svoj stan u Rogoznici koji joj je na prevaru otela i preprodala njena unuka Ksenija Drnasin, preminula je u subotu u Šibeniku točno 51 dan prije nego što bi proslavila sto godina života. Tako je, eto, okončala život Karmela Stivi koja je 'ni kriva ni dužna' posljednje tri godine postala sinonimom za ustrajnu osobu što se do posljednjeg atoma borila za pravdu, ne pristajući na tezu da pravda i pravo ne stanuju uvijek pod istim krovom

Pošto je susjed Mario Loina, koji se više godina skrbio o njoj privremeno morao u Švicarsku, Karmela se potkraj prošle godine skrasila u Cvjetnom domu u Šibeniku. Redovito ju je sve vrijeme u staračkom domu posjećivao i brinuo se o njoj rođak Josip Bego i njegova obitelj iz Zablaća.

'Iako nikada nije bila ozbiljnije bolesna, sve vrijeme otkako je napustila stan i preselila se u starački dom Karmela nije mogla prežaliti što se našla u domu. Iz dana u dan to ju je lagano ubijalo, a pogotovo ju je pogodila vijest da je naposljetku izgubila dugogodišnju pravnu bitku te da je sud dozvolio da se u njen stan u Rogoznici useli Ante Dujmović, koji ga je u prilično nerazjašnjenim okolnostima kupio od unuke Ksenije. Čini se da ju je ta vijest nekako i dotukla', ispričao je Bego za Slobodnu Dalmaciju

Podsjetimo, Karmela je punih pet godina vodila bitku protiv bešćutne države i još bešćutnije unuke Ksenije. Starica je svojoj unuci Kseniji darovala svoj stan u Rogoznici uz dogovor da se o njoj brine do kraja života. Unuka se, nažalost, pod prilično nejasnim okolnostima 2006. godine, dakle u vrijeme dok je baka Karmela pokušavala opovrgnuti tu darovnicu zbog nekorektnog ponašanja unuke Ksenije, jer niti ju je posjećivala, niti se skrbila o njoj, bez Karmelinog znanja uknjižila na stan. Istodobno, iako se vodio spor oko darovnice, stan je prodala Anti Dujmoviću iz Splita.

Na temelju toga u svibnju 2010. sud je donio odluku da se starica deložira iz stana u kojemu je živjela gotovo 40 godina. Deložacija zakazana za početak listopada u više navrata je spriječena zahvaljujući pritisku javnosti koja je stala na Karmelinu stranu. Javnost je ostala zatečena odlučnošću bake Karmele da pobijedi pravda. Ostat će za pamćenje njene izjave za medije:

'Ja živa ovaj stan, u kojem živim 38 godine, dobrovoljno ne napuštam. Mogu me na silu iz njega iznijeti. Što ću poslije toga učiniti, ne znam. Možda skočiti u more ili pod kamion. Najbolje da me direktno odnesu u grob.' I nisu je izbacili iz stana, ali su joj ga oduzeli čim je otišla u dom. Naime, u međuvremenu se pokazalo da je novi vlasnik Dujmović osoba sumnjiva morala te da je na sličan način, navodno pozajmljujući manje iznose novca po lihvarskim kamatama, već ulazio u posjed većeg broja stanova. Njime i njegovim rabotama i službeno se bavila policija, odvjetništvo, pa i sud. No u cijeloj toj priči pravo je bilo na njegovoj strani i, na koncu, neposredno uoči smrti Karmele Stivi uselio se u njezin stan.