SOLOMONSKO RJEŠENJE

Boris Jokić neće dobiti nasljednika, Radovan Fuchs postaje posebni savjetnik premijera

10.04.2018 u 14:31

Bionic
Reading

Iako se spekuliralo da bi bivši ministar znanosti Radovan Fuchs mogao postati novi voditelj Ekspertne radne skupine za kurikulum, tportal doznaje kako će on ipak biti posebni savjetnik premijera za koordinaciju ERS-a i reforme obrazovanja

Odluka bi trebala biti potvrđena nakon današnje telefonske sjednice Posebnog stručnog povjerenstva na čijem je čelu premijer Andrej Plenković.

Na njoj bi, doznajemo, trebao biti poništen natječaj za voditelja ERS-a, a istovremeno izabrani članovi skupine. ERS ubuduće neće imati voditelja, no Fuchs će kao posebni savjetnik premijera koordinirati radom tog tijela.

'Mislim da je ERS važno savjetodavno tijelo, ali ne možemo imati paralelnu liniju zapovijedanja i to se neće dogoditi. ERS ima svoje mjesto u provedbi reforme i toga ćemo se držati. Neću dozvoliti da se opstruira cijeli proces. I to je svima jasno iz mog ranijeg djelovanja i izjava. Ministarstvo je sve napravilo prema planu', kazala je jučer ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, kazavši kako je ministarstvo to koje vodi cijeli proces obrazovne reforme.

Podsjetimo, Fuchs je izabran kao rješenje nakon što PSP na svojoj višesatnoj sjednici nije uspio izabrati voditelja ERS-a. Iako je u natječaju najbolje ocijenjen državni tajnik Matko Glunčić, njegovom izboru protivila se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i HNS.

Kao argumente u HNS-u su navodili da Glunčić nema ispunjene uvjete natječaja, ali i da je javno govorio protiv kurikularne reforme. Međutim, premijer Plenković i HDZ bili su za njegovo imenovanje.

Kako bi održali koaliciju, HDZ i HNS su morali pronaći kompromis. U petak su se u kasnim večernjim satima sastali Plenković i šef HNS-a Ivan Vrdoljak kako bi dogovorili kako dalje.

  • +7
3. sjednica Posebnog povjerenstva za obrazovanje Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Već tada bilo je jasno da će jedna od dvije strane morati popustiti, a nakon toga kao rješenje, i to prvotno kao voditelj ERS-a, počeo se spominjati Fuchs.

'Bez obzira na dvojbe koje su se možda pojavile u javnosti, svima je jasno da Vlada, premijer, ministrica i koalicijski partneri čvrsto stoje iza reforme obrazovanja. Meni je prihvatljivo ono što je prihvatljivo našoj djeci, ne sukob i ime pojedinca, nego sadržaj koji trebamo našoj djeci isporučiti i oko toga se brzo složiti i raditi. Nemojte izvlačiti pojedince, ni jedan čovjek sam ne može napraviti ozbiljnu reformu', rekao je Vrdoljak jučer uoči sastanka koalicijskih partnera.