ZAVOD ZA STATISTIKU NA MUKAMA

Umjesto u lipnju, rezultati popisa stanovništva tek u prosincu!

22.03.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Godinu dana nakon popisa stanovništva konačnih rezultata još nema, niti će ih u dogledno vrijeme biti. Nakon što je krajem lipnja objavljen tek broj stanovnika, rečeno je da će podaci koji najviše govore o strukturi stanovništva biti objavljeni tek u prosincu!

Popis stanovništva ogroman je i skup projekt i iz tog se razloga provodi svakih deset godina. Osim znatnih sredstava, njegovo provođenje i analiza rezultata iziskuju angažman velikog broja ljudi. Zakon o popisu stanovništva određuje samo datum prve objave rezultata. Hrvatski zavod za statistiku taj je rok ispoštovao te su rezultati o broju stanovništva objavljeni prije 30. lipnja 2011, tj. isteka zakonskog roka. No Zakon ne definira konačnu objavu rezultata.

Iz Zavoda za statistiku tako doznajemo da ćemo do sljedeće objave morati čekati još osam mjeseci. Riječ je o možda najzanimljivijim informacijama o spolnoj strukturi te nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i materinjem jeziku.

Ti će rezultati biti objavljeni tek u prosincu iako je ravnatelj Hrvatskog zavoda za statistiku još prošle godine najavio da će objava tih rezultata biti u prvoj polovici 2012. godine.

Zavod pak muku muči s angažiranjem ljudstva koje će raditi na obradi, ali i s glodavcima koji su obitavali u prostorijama u kojima se čuvaju obrasci popisa, kako je pisao Novi list. 'Na zapošljavanju djelatnika potrebnih za obradu podataka popisa intenzivno radimo, ali postupak još nije završen', rekli su nam u Zavodu.

Problem s miševima su navodno ranije riješili, no što dulje stoje obrasci u papirnatom obliku prije nego se pretoče u elektronički oblik, to je veća opasnost od oštećenja. Dok se ne zaposli 400 osoba, na popisu radi 20-ak osoba zaposlenih u Zavodu.