ISLAMISTIČKI TUNIS

Umjesto ravnopravne, žena postaje 'dopuna' muškarcu

17.08.2012 u 08:55

Bionic
Reading

'Država osigurava zaštitu prava žena pod načelom komplementarnosti s muškarcem unutar obitelji i kao suradnicu muškarcu u razvoju domovine.' Prijedlog je to teksta novog ustavnog zakona aktualne tuniske vlasti koju predvode islamisti Enhada u koaliciji s dvije sekularne stranke koji je izazvao dosad najveće okupljanje opozicije

Početkom tjedna niz je službenih i neslužbenih prosvjeda održan u čitavoj zemlji, na kojima su sudjelovale tisuće ljudi, izvještava AFP.

Stavka kojom se u ustavu zamjenjuje sintagma 'ravnopravnost spolova' s 'komplementarnošću' nagnala je niz udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava te opoziciju da masovno izađu na ulice. Prosvjednici su podsjetili kako je Tunis svojevremeno bio perjanica arapskog svijeta, posebice u priznavanju ravnopravnosti spolova, te da bi izglasavanje novog ustavnog zakona bio opasan korak unazad. Optuživalo se članove Enhade za nazadnost te se tražila ostavka premijera Hamadija Jebalija.

Unatoč očitom manevru k daljnjoj islamizaciji društva, tuniska vlast i dalje tvrdi da joj namjera nije ugroziti prava žena, a snažne reakcije na promjenu statusa žena iz 'ravnopravnog' u 'dopunski' komentira tek kao rezultat 'zbunjenosti, provokacije i pretjerivanja'.

Novi prosvjedi tek su dio vala općeg nezadovoljstva novom vlašću koju civilno društvo optužuje za autoritarno vođenje i naprasnu islamizaciju. Posljednjih mjeseci vlast je uspješno spriječila održavanje prosvjeda zbog nezaposlenosti, zbog prekida opskrbe vodom, zbog siromaštva, no nije uspjela zauzdati prosvjede zbog prijedloga ustavnog zakona.

Sindikati pozivaju na generalni štrajk da bi od vlasti iznudili oslobođenje zatočenih prosvjednika, a sve je više onih koji smatraju da je aktualna vlast u potpunosti iznevjerila traženja naroda nakon rušenja režima Ben Alija.