BURNA GRADSKA SKUPŠTINA

Umjesto odluke o vrtićima, Bandić o afričkim plemenima

04.05.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Zagrebački umirovljenici više neće morati stajati u redu ispred policije u Petrinjskoj kako bi dobili uvjerenje o prebivalištu, koje je bilo nužno za dobivanje pokaza za besplatni prijevoz ZET-om, jer su MUP i Grad Zagreb potpisali Sporazum temeljem kojeg nadležni gradski uredi imaju pravo pristupa osobnim podacima u Evidenciji prebivališta i boravišta građana. Odluka o tome po hitnoj proceduri uvrštena je današnju sjednicu Gradske skupštine na kojoj je i usvojena.

Drugim riječima, građani koji ispunjavaju uvjete za besplatni prijevoz morat će prikupiti sve ostale potrebne dokumente, a nadležni gradski područni uredi će provjeriti imaju li prijavljeno prebivalište. Rok za podnošenje

svih dokumenata još ranije je produžen do 1. srpnja.

Sasvim očekivano, gradski zastupnici ostali su pri svojoj odluci da se vrtići ne plaćaju po dohodovnom cenzusu, kako je to tražio gradonačelnik Milan Bandić, pa je cijela stvar ponovno vraćena u ruke prvog čovjeka Grada, koji u roku od osam dana o svemu mora obavijestiti Ministarstvo uprave koje bi trebalo donijeti odluku o tome čiji je je zahtjev pravno valjan, ali može zatražiti i da cijeli slučaj razriješi Ustavni sud.

U kojem roku se ministar Davorin Mlakar treba očitovati, nije predviđeno zakonom, ali predsjednik Skupštine Boris Šprem izrazio je nadu da bi to moglo biti u roku od osam do petnaest dana.

Stane li ministar Mlakar na stranu Skupštine, Bandić bi morao predložiti rebalans proračuna kako bi se odluka mogla provesti. Tijekom dvosatne rasprave Bandić je jasno dao do znanja da rebalans proračuna ne planira napraviti i još jednom je između redaka zazvao izbore.

'Ne možete k'o lupež u mraku vaditi iz proračuna. Nećete na svakoj sjednici kasapiti proračun kako vam treba. Mijenjanje proračuna je ovlast gradonačelnika. Neki drugi gradonačelnik bude to radil – ja ne', ustvrdio je Bandić.

U slučaju da Ministarstvo donese odluku u korist gradonačelnika, Šprem kaže da će poštivati odluku, ali je istovremeno i izrazio uvjerenje da je Skupština u ovom slučaju ipak u pravu.

Bandićeva matematika

Kako mu je u više navrata spočitano da bi uveo dohodovni cenzus, a da pritom nije predočio nikakve konkretne brojke koje bi poduprle tu ideju, gradonačelnik Bandić pred zastupnike je podastro, kako reče, jučer dobivene brojke iz vrtića na Laništu. 'Svježi podaci od jučer s Laništa (obrađeno 39 posto od 300 korisnika - op. a.) pokazuju da će 52 posto roditelja plaćati manje nego do sada, 23 posto isto, 25 posto plaćat će nešto više, a tri do pet posto najviše', ustvrdio je Bandić očito se preračunavši jer u ukupnom zbroju ispada da je korisnika između 103 i 105 posto.

'Moram podsjetiti na to da je gradonačelnik nedavno, kada su se trebala osigurati sredstva za izgradnju objekata u psihijatrijskoj bolnici u Jankomiru, posegnuo za rebalansom od 30 milijuna kuna, a sada kada Skupština donosi jednoglasnu odluku nakon koje bi on trebao napraviti novi rebalans, on to ne želi učiniti. Ako to ne napravi, cijela priča opet ide na Ministarstvo', istaknuo je Šprem.

Sjednica, koja je imala samo dvije navedene točke dnevnog reda, pretvorila se u gradonačelnikovo likovanje prema kojem će on 'ostati upamćen kao čovjek koji je ujedinio sve stranke'.

'Pa ja sam povijesna ličnost', ustvrdio je Bandić i potom čestitao SDP-u na naknadnoj pameti, budući da su u prosincu prošle godine prihvatili proračun i odluku da se vrtići plaćaju po dohodovnom cenzusu. HNS i HDZ je usput nazvao njihovom prtljagom.

Gradonačelnikove riječi iziritirale su zastupnike koji su počeli lupati po klupama ne bi li ga ušutkali, no to je kod njega izazvalo kontraefekt.

'Kolege, vi imate ozbiljan problem. Ovi neartikulirani zvukovi me podsjećaju da sam u Africi jer ovo je crnačka glazba iz ne znam kojeg plemena', zaključio je Bandić.