NEPOTIZAM U SDP-U?

Umjesto Ingrid Antičević u Bruxelles ide Sandra Petrović Jakovina?

14.03.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Sandra Petrović Jakovina, supruga ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za tjedan dana napunit će 28 godina i najmlađa je kandidatkinja SDP-a za zastupnicu u Europskom parlamentu, postavljena visoko na toj listi, koja će biti službeno objavljena u subotu, piše Večernji list. Premda je u stranci od 2006. godine, Sandra Petrović Jakovina bila je nepoznata široj javnosti dok u prosincu 2011. nije ušla u Hrvatski sabor, odnosno dok se u veljači ove godine nije udala za ministra Jakovinu

Večernji piše kako su su u SDP-u podijeljeni kada je riječ o visokoj poziciji Sandre Petrović Jakovina na listi SDP-a na izborima za Europski parlament, koja je uspjela istisnuti Ingrid Antičević Marinović s liste. Jedni smatraju kako je napredovala zahvaljujući odličnom znanju stranih jezika (uz engleski govori i njemački, talijanski, francuski i španjolski) i napornom radu, a drugi su pak uvjereni kako strelovit uspon može zahvaliti prije svega činjenici da je supruga Tihomira Jakovine, jednog od ministara miljenika premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića.

Sandra Petrović Jakovina završila je Pravni fakultet u Zagrebu, nakon čega je 2010. godine počela raditi kao odvjetnička vježbenica u jednom zagrebačkom odvjetničkom društvu, u kojem je bila dok nije ušla u Sabor. Aktivna je u politici u svojoj rodnoj Pitomači, gdje je članica Predsjedništva općinske organizacije SDP-a Pitomača te predsjednica Nadzornog odbora SDP-a Virovitičko-podravske županije. Zahvaljujući tom angažmanu 2011, podsjeća Večernji list, na parlamentarnim izborima je stavljena na osmo mjesto na listi Kukuriku koalicije u četvrtoj izbornoj jedinici. Od lipnja prošle godine članica je i Glavnog odbora SDP-a.

Uz znanje nekoliko stranih jezika, u korist joj za kandidaturu za Europski parlament ide i kratko europsko iskustvo. Stekla ga je 2010. godine u Bruxellesu, gdje je tri mjeseca stažirala u tajništvu političke grupe socijalista i demokrata u Odjelu za vanjske parlamentarne poslove Europskog parlamenta – jedinici za proširenje i transatlantske odnose.