CRNA HRVATSKA STVARNOST

Umjesto da pada nasilje u obitelji u porastu

22.11.2011 u 17:40

Bionic
Reading

Na 3. stručnom skupu međuresorne suradnje na području zaštite od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te obiteljsko i kazneno pravne zaštite mladeži i obitelji, upozoreno je kako, unatoč tome što se ulaže i čine pomaci u prevenciji nasilja, i dalje imamo velik broj slučajeva nasilja u obitelji što ga čini ozbiljnim javnim problemom.

‘Nasilje u obitelji je u porastu a ne u padu’, rekla je voditeljica Nacionalnog tima za prevenciju Branka Žigante Živković s Viskog prekršajnog suda.

Kada govorimo o nasilju kao kaznenom djelu, u padu su djela ubojstava ali ne i djela ubojstava u obitelji. Što se tiče nasilja iz domene prekršajnog sudovanja, skala se ne mijenja, odnosno, u zadnje tri godine je to oko 16.800 prijavljenih slučajeva godišnje, kazala je voditeljica Nacionalnog tima.

Edukacija o tom problemu osnova je za djelovanje timova na lokalnoj i županijskoj razini, kazala je naglasivši da svaka karika u lancu prevencije na institucionalnoj razini mora djelovati i biti povezana kako ne bi došlo do tragičnih slučajeva obiteljskoga nasilja. Osvrćući se na nedavne tragične slučajeve, kazala je kako oni ne znače da ‘sustav ne odrađuje već da je u određenim situacijama zakazao’.

Zamjenica predsjednice Nacionalnog tima Renata Odeljan iz Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju pri MUP-u, iznijela je statističke pokazatelje po kojima zadnjih godina postoji kontinuitet ubojstava u obitelji. Napomenula je da je najviše nasilja u obitelji za vrijeme praznika i blagdana, pa je tako lani za blagdan Svih svetih bilo najviše prijava nasilja u obitelji, čak 60. ‘Velik je broj ubojstava u obitelji unatoč tome što činimo’, zaključila je Odeljan dodajući da se provodi veliko istraživanje na 200 slučajeva nasilja u obitelji kako bi se došlo do uzroka i okidača koji dovodi do tragičnih posljedica.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović zadovoljan je intenzivnom suradnjom odgojno obrazovnih ustanova a posebno sve većom potrebom škola za edukacijom o pitanju nasilja. Načelnik Odjela prevencije Ravnateljstva policije Mato Blažanović istaknuo je nužnost kontinuirane edukacije i usavršavanje policijskih službenika, a državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić kazao je kako nema iluziju da će iskorijeniti nasilje ali da je cilj maksimalno ga smanjiti.

Tijekom dvodnevnoga skupa riječi će biti o postupanju obiteljskih sudova, predmetima obiteljskog nasilja, ulozi sustava socijalne skrbi i udruga civilnoga društva, slučajevima obiteljskog nasilja i dr. Tim stručnim skupom, koji se održava u Ministarstvu znanosti, ujedno se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga.