POTKOPAO KANCELARKU

Umirovljen šef njemačke obavještajne službe koji stao na stranu desničara u Chemnitzu

05.11.2018 u 21:28

Bionic
Reading

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u ponedjeljak je rekao da je šefa unutarnje obavještajne službe Hansa-Georgea Maassena poslao u prijevremenu mirovinu te da odluka stupa na snagu odmah.

Kancelarka Angela Merkel je u rujnu otpustila Maassena s te dužnosti zbog njegovih ocjena desničarskih prosvjeda u Chemnitzu koji su izbili nakon što su dvojica migranata noževima na smrt izbola mladog Nijemca.

Taj 55-godišnjak je 7. rujna demantirao postojanje kolektivnog lova na migrante. Maassen je u intervjuu za list Bild 7. rujna izrazio sumnju da su u Chemnitzu nakon što su dva migranta ubila Nijemca bili proganjani migranti, čime je potkopao kancelarku Angelu Merkel koja je rekla da snimke iz tog istočnog grada "veoma jasno" pokazuju mržnju.

Ministar Seehofer ga je do kraja podržavao, ali je odluku o njegovom umirovljenju donio nakon oproštajnog govora u kojem je Maassen ne samo ponovo branio svoje kontroverzno stajalište o desničarskim prosvjednicima u Chemnizu već se i obrušio na neke članove vlade.

Maassen je u svom govoru optužio 'radikalne snage' unutar socijaldemokrata (SPD) da iskorištavaju kontroverze oko njegovih izjava kako bi razbili koalicijsku vladu.

Seehofer je za njegov govor pred europskim kolegama u Varšavi 18. listopada kazao da je sadržavao 'neprihvatljive formulacije', da je otišao predaleko i da je 'osobno, pomalo razočaran'.

Nakon što ga je Merkel smijenila, Maassen je bio imenovan državnim tajnikom pri ministarstvu unutarnjih poslova.

Zbog ubojstva mladog Nijemca policija je privela jednog Iračanina i Sirijca. Iračanin je pušten, Sirijac je i dalje u pritvori i sada se traga za trećim osumnjičenim.