škola za život

Umalo dali milijune za pogrešnu opremu: Kako je Ministarstvo slomilo zube na nabavi Montyja Pythona, dronova...

18.01.2019 u 11:14

Bionic
Reading

Modeli zuba koji se mogu vaditi, mobilne vremenske stanice, dronovi, navigacijski uređaji, pa čak i filmovi 'Monty Python – Brianov život' te 'Gladijator' i 'Ben Hur' iz 1959. Sve je to među 38.268 komada artikala što će ih dobiti 74 škole u kojima se provodi kurikularna reforma. No tek kad završi javna nabava. Ministarstvo znanosti i obrazovanja muku muči s natječajem za nabavu te opreme. Neke stavke toliko su neprecizno napisali u natječajnoj dokumentaciji da nikome nije bilo jasno što ustvari žele naručiti

Natječaj za nabavu opreme za škole koje sudjeluju u kurikularnoj reformi raspisan je prije gotovo dva mjeseca, no njegovo je okončanje nekoliko puta prolongirano.

Nabava je prema procjenama teška 10,2 milijuna kuna bez PDV-a. Za taj novac Ministarstvo znanosti i obrazovanja nabavlja sve 'od igle do lokomotive' ili od filmova Montyja Pythona do zavjesa.

Natječaj je podijeljen u 12 grupa po kategorijama: audiovizualna oprema, knjige, DVD-i, uredska oprema, oko 700 prijenosnih računala, klupe, stolci, dronovi, zvučnici, instrumenti, sportska oprema…

Glomazni natječaj za 38.268 komada različitih artikala očito je zadao glavobolju onima koji su slagali javnu nabavu. S obzirom na to da je nabava sufinancirana novcem Europske unije, neslužbeno doznajemo da su na njoj radili vanjski konzultanti.

A vanjski su konzultanti taj posao šlampavo odradili, zbog čega je dva puta prolongiran završetak natječaja.

Specifikacije artikala koji će završiti u školama tako su loše napisane da je niz zainteresiranih gospodarskih subjekata u nekoliko desetaka navrata postavljao pitanja nadležnom ministarstvu jer im naprosto nije bilo jasno što žele kupiti.

  • +59
Štromar i Divjak obišli OŠ Milke Trnine, uvrštenu u program Škola za život Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Naručene pogrešne blok flaute, projektori, ploče...

Šlamperaj najbolje karikira nabava blok flauti. Naime, u natječaju je napisano kako se kupuju tenor blok flaute. Zainteresirani gospodarski subjekt potom piše Ministarstvu da se takva vrsta blok flaute iznimno rijetko koristi. 'Skrećemo vam pozornost da nije možda posrijedi greška te umjesto tenora trebate soprano blok flautu, koja se koristi u većini slučajeva.'

Da nije bilo tog pitanja, djeca bi u školama dobila potpuno pogrešne flaute. Ministarstvo tako odgovara zainteresiranom subjektu: 'Hvala na skretanju pažnje… Uistinu se radi o grešci i traži se soprano flauta.'

No nije ovo jedini primjer. Troškovnici su zbog sličnih stvari nadopunjavani više od 20 puta i to nakon što bi im netko skrenuo pažnju na greške.

Tableti bez kamera

Zbog neprecizne specifikacije Ministarstvo znanosti i obrazovanja već se jednom nedavno poskliznulo. Naime, naručen je velik broj tableta bez kamera iako je bilo predviđeno da djeca njima očitavaju QR kodove, fotodokumentiraju pokuse koje izvode ili pak da preko Skypea komuniciraju s učenicima i nastavnicima diljem svijeta.

S obzirom na to da su, kao i sada, škole radile liste želja, Ministarstvo je lopticu krivnje prebacilo na njih.

Ministarstvo je tako napisalo da traži projektore takvih specifikacija koje ne bi odgovarale nijednoj od također naručenih ploča. Nakon što im je na to skrenuta pažnja, opet odgovaraju kako korigiraju specifikacije i time unose promjene u troškovnik.

Naručuje se i konkretni tip projektora i navodi se koju rezoluciju mora imati. No opet gospodarski subjekt ukazuje na to da projektor koji Ministarstvo želi kupiti za škole uopće nema takvu zadanu rezoluciju. I ponovno Ministarstvo zahvaljuje na sugestiji i mijenja dokumentaciju.

Za školske ploče nisu vodili računa o tome da one moraju imati certifikat kako bi odgovarale određenim standardima. Pa su upozoreni da ima ploča na tržištu koje su dvostruko jeftinije od kvalitetnih ploča te kako one školske u Hrvatskoj moraju imati određene certifikate. To, naravno, nije navedeno u dokumentaciji, pa je povjerenstvo koje je sastavljalo natječaj opet prihvatilo sugestiju i navelo da ploče koje misle kupiti moraju odgovarati standardima.

  • +17
Blaženka Divjak na otvorenju Info centra kurikularne reforme Škola za život Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

I u slučaju opisa stolaca za učenike upozoravaju ih da nisu vodili računa o specifikaciji. Isto je i s ormarićima za prvu pomoć.

Ministarstvo: To je jedna od najkompleksnijih nabava

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju kako se 'vrlo vjerojatno radi o jednoj od najkompleksnijih nabava s obzirom na broj artikala i raznovrsnost njihovih specifikacija'.

'Morate imati na umu to da se radi o 1091 artiklu podijeljenom u 12 grupa, a bilo je važno čuti povratne informacije gospodarskih subjekata i ugraditi ih u samu javnu nabavu, što je dio standardne procedure, kako bi sve bilo u skladu s pravilima, Zakonom o javnoj nabavi koji predviđa mogućnost produljenja roka ako je sama nabava kompleksna, dobrom praksom i direktivom EU-a', kažu za tportal.

Poručuju da su sami gospodarski subjekti slabo zainteresirani za javno savjetovanje koje prethodi objavi natječaja.

'Izražavamo žaljenje zato što se gospodarski subjekti nisu više uključili u prethodno provedeno javno savjetovanje, što onda posljedično ne bi zahtijevalo produljenje rokova za podnošenje ponuda temeljem zahtjeva gospodarskih subjekata', pojašnjavaju.

Što će se nabaviti, poručuju, odlučile su same škole koje su dale Ministarstvu svoje liste želja.