'KRISTALNI TJEDAN' U MOSKVI

Ultranacionalisti nastavili pogrome, ubijen Azijat

Bionic
Reading

Nakon subotnjeg mitinga ultranacionalista pod samim zidinama Kremlja i sudara sa specijalnom policijom u Moskvi se nastavljaju sporadični pogromi nad 'licima neslavenske vanjštine'

U nedjelju navečer na jugu metropole jedan je takav čopor mladih zločinaca (svjedoci navode da je među njima bila i jedna djevojka) nasmrt izbo 37-godišnjeg Ališera Šamšijeva iz Kirgistana.

Nacionalističko ludilo krenulo se valjati početkom prošlog tjedna, kada je u masovnoj tučnjavi s Kavkažanima na sjeveru Moskve ubijen navijač FK Spartaka Jegor Sviridov. Navijačke skupine tvrde da su mitinge i nerede u njihovo ime počele organizirati razne političke sile, a ruske vlasti to potvrđuju navodeći da je riječ o radikalnim desničarskim organizacijama (koje se, bez puno mudrovanja, može nazvati nacistima). Nije jasno tko stoji iza tih organizacija. Ranije su ih neki mediji povezivali sa strukturama u miliciji i FSB-u.

Vlast i javnost protiv ekstremista
Poslije subotnjeg mitinga na Manješkom trgu, na kojem se pod samim zidinama Kremlja skupilo pet tisuća prosvjednika, a možda i više, izbio je sukob sa specijalnom policijom OMON nakon kojeg je 30-ak ljudi završilo u bolnici. Uhićeno ih je 60-ak osoba, ali su do sutradan sve puštene. Samo u prvih sat vremena nakon mitinga centar Sova zabilježio je deset napada na Kavkažane – slučajne prolaznike. Policija je, prema nekim izvještajima, ulazila u okršaje u podzemnoj željeznici kako bi zaštitila građane kavkaskog podrijetla.

Šef moskovske policije Vladimir Kolokolcev demonstrirao je neuobičajenu susretljivost izašavši pred huligane s obećanjem da će policija učiniti sve kako bi pronašla i kaznila sve počinitelje (inače, osumnjičeni ubojica Sviridova već danima je iza rešetaka). No, nakon suočavanja s prosvjednicima, Kolokolcev je izjavio medijima da su vođe skupa od njega tražili ukidanje članka 282. Kaznenog zakona (raspirivanje međunacionalne mržnje).

Sličan se scenarij odvio i u Sankt Peterburgu gdje su se huligani i nacionalisti okupljeni oko Zenita solidarizirali s inicijativom navodnih Spartakovih navijača. Zatim je sličan miting proveden u Rostovu na Donu.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvdev u svojem je videoblogu poručio da je situacija u Moskvi i zemlji stabilna te da će se obračunati sa svima koji su sudjelovali u neredima. U međuvremenu u Moskvi, prijestolnici zemlje koja se diči multinacionalnošću i pobjedom nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, i dalje traje atmosfera koja podsjeća na pogrome Židova u Njemačkoj 30-ih godina prošlog stoljeća. Od vlasti se očekuje ne samo da zaštiti građane od napada, nego i da se konačno rasvijetli tko to omogućava rad i osigurava sredstva za djelovanje neonacističkih organizacija.