OSAM GODINA OD SUKOBA

Ultradesničraski skup potpore Srbima na Kosovu u Beogradu

17.03.2012 u 23:03

Bionic
Reading

U povodu osam godina od najvećeg etničkog sukoba na Kosovu između Srba i Albanaca od dolaska međunarodnih snaga, kada je ubijeno 19 ljudi, nekoliko stotina članova i pristaša nekoliko srbijanskih ultradesničarskih organizacija održalo je u subotu u središtu Beograda skup potpore Srbima na Kosovu

Na skupu, koji je protekao bez izgreda, okupljeni su se, noseći transparente s fotografijama ruskog premijera Vladimira Putina i haaškog optuženika Ratka Mladića, založili za intenzivniju suradnju Srbije s Rusijom, nasuprot suradnji s Europskom unijom, te su također izrazili nezadovoljstvo aktualnom srbijanskom politikom prema Kosovu.

U najvećem etničkom sukobu na Kosovu između Srba i Albanaca od dolaska međunarodnih snaga, 17. i 18. ožujka 2004. ubijeno je 19 i ozlijeđeno više od 900 ljudi, svoje domove napustilo je nekoliko tisuća Srba i drugih nealbanaca, te je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća i 35 pravoslavnih crkava i manastira.

Do sukoba je došlo nakon što je policija međunarodne misije UNMIK-a pronašla tijela dva albanska dječaka u rijeci Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci, a što je rezultiralo masovnim prosvjedima Albanaca koji su za smrt dječaka okrivili Srbe.

Prosvjedi Albanaca započeli su u južnoj Kosovskoj Mitrovici te se potom proširili i na druge djelove Kosova, pri čemu su napadana mjesta na Kosovu naseljena Srbima.

Kao reakcija istodobno je došlo do prosvjeda nekoliko tisuća ljudi u gradovima Srbije, tijekom kojih su zapaljene džamije u Beogradu i u Nišu.

Glasnogovornica misije EU za provedbu prava na Kosovu (EULEX) Irina Gudeljević u petak je srbijanskoj agenciji Beta rekla kako je EULEX, u sklopu devet predmeta na kojima su radili suci te misije, zbog nasilja iz ožujka 2004., proglasio krivim 14 osoba, dok je jednu oslobodio optužaba.

Dodala je kako tužitelji EULEX-a rade na još jednom slučaju vezanom uz nerede iz ožujka 2004., te da je u tom slučaju optužnica potvrđena i osumnjičeni čeka na suđenje.