REFERENDUM O HRVATSKOJ

Ultimatum Stranke slovenskog naroda

23.02.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Inicijatori slovenskog referenduma o ulasku Hrvatske u NATO objavili su u ponedjeljak da neće odustati od svoje akcije, a od Pahorove vlade traže da Hrvatskoj u roku od deset dana uputi zahtjev da o uklanjanju graničnih prijelaza, odnosno 'privremenih kontrolnih točaka', Plovanija i Sveti Martin na Muri, jer se one u parlamentarnoj deklaraciji iz prošlog tjedna navode kao slovenski teritorij

"Nakon izjave slovenskog parlamenta nitko nema pravo pregovarati ili prepustiti arbitraži teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem, cjelovitost Piranskog zaljeva, zaseoke na lijevoj obali rijeke Dragonje i teritorij na lijevoj obali Mure kod Hotize. Zahtijevamo da u roku deset dana slovenska vlada od hrvatskih organa zatraži uklanjanje hrvatskih kontrolnih točaka sa slovenskog teritorija. Hrvatska vlada na to bi morala odgovoriti u roku pet dana. Slovenska vlada treba odmah početi s aktivnostima i postupcima koji će imati cilj ostvariti zaštitu suverenosti slovenskih teritorija prema stanju na dan 25. lipnja 1991. godine, a sada se nalaze pod hrvatskom okupacijom", navodi Stranke slovenskog naroda (SSN) iz Maribora u svojoj izjavi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Manja mariborska izvanparlamentarna stranka, dobrim dijelom sastavljena od članova tamošnje navijačke nogometne skupine "Viole", u izjavi također navodi da su spremni ići do kraja i u predviđenom roku sakupiti potrebnih 40.000 potpisa za referendum o hrvatskom članstvu u EU-u. Oni kritiziraju i izjave predsjednika države Danila Tuerka koji je referendum nazvao nepotrebnim i nekorisnim, te pozvao građane da "dobro promisle" hoće li mariborskoj stranci dati svoje potpise.

"Predsjednika Tuerka i sve ostale političke aktere pozivamo da prestanu pozivati građane na odustajanje od njihova ustavnog prava u vezi s referendumom", navodi se u izjavi Stranke slovenskog naroda.