NEMIRNA METROPOLA

Ulični rat policije i skvotera u Berlinu

02.02.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Deložacija lijevih radikala iz zgrade u Berlinu, koju su zauzeli još prije dvadeset godina, pretvorila se u ulični rat s policijom u glavnom gradu Njemačke

Tijekom devedesetih godina u glavnom gradu svježe ujedinjene Njemačke imovinski odnosi nisu bili na vrhu prioriteta.

Naime, iz Berlina su se mnogi odselili u potrazi za poslom, a neke ulice u njegovim istočnim dijelovima su izgledale kao da su spremne za snimanje najnovijeg dijela serijala o Pobješnjelom Maxu.

U te prazne zgrade su se zato uselili mnogi lokalni umjetnici, ljevičari i anarhisti, ali i brojne pridošlice u grad koji se tijekom devedesetih i nultih godina redovito proglašavao najluđim za život na cijelom svijetu. U međuvremenu se i Berlin počeo smirivati, pretvarajući se dijelom u grad državnih činovnika i više srednje klase, a ne lijevih zgubidana uvijek spremnih na prosvjede i zabavu.
Ipak, jutros je na berlinskim ulicama, preciznije u istočnom kvartu Berlina Friedrichshainu, vladao mali rat između lijevo-radikalnih prosvjednika i čak 2.500 tisuće pripadnika policije.

Policija je dobila zadatak deložirati jedan od rijetkih preostalih skvotova, u kojem se živi još od 1990. godine, što pripadnici berlinske lijevo-radikalne scene nisu prihvatili sjedeći. Prvo su pokušali sudski zaustaviti više puta odgađanu deložaciju, a kada im to nije uspjelo, odlučili su se zabarikadirati u skvotu.

Zakovali su prozore i vrata daskama, a na balkone izbacili stari namještaj. Njih tristotinjak je pak prosvjedovalo na ulici ispred skvota, ali ih je policija ubrzo okružila i udaljila s lica mjesta. Pritom su korišteni i vodeni topovi.

Da bi policija uspjela ući u zabarikadirani skvot, morali su razvaliti ulazna vrata sjekirom. S druge strane, policija nikako ne želi da dođe eskalacije sukoba, zbog čega su prije u Berlinu znali padati i gradonačelnici. Naime, tijekom devedesetih godina se deložacija jednog skvota u ulici Mainzer pretvorila u višednevni ulični rat, zbog čega je pukla i tadašnja lokalna koalicija Zelenih i Socijaldemokrata.

Ovog puta je cilj policije sve obaviti brzo i tiho, no čini se da to nije moguće jer su berlinski anarhisti najavili prosvjede za večeras.