IZRAELSKI MINISTAR

'Ulazak Palestine u UN opasniji od Hamasa'

31.08.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Zahtjev za prijemom palestinske države u UN predviđen za rujan predstavlja 'veću opasnost od Hamasa' koji kontrolira Pojas Gaze, ocijenio je u srijedu izraelski ministar financija

'Ta inicijativa Palestinaca predstavlja veću prijetnju od one Hamasa u Gazi i neće ostati bez odgovora Izraela', izjavio je na izraelskom državnom radiju Yuval Steinitz iz stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua

'Jednostrani zahtjev Palestinaca o prijemu njihove države u UN predstavlja kršenje obaveza koje su Palestinci preuzeli u svojim sporazumima potpisanima s Izraelom', izjavio je u nedjelju Netanyahu.

Palestinski dužnosnici najavili su da će predsjednik Mahmud Abas 20. rujna podnijeti zahtjev za punopravnim članstvom palestinske države u UN-u. Zahtjev će biti podnesen glavnome tajniku UN-a Ban Ki-moonu tijekom održavanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Palestinci su i dalje suočeni s protivljenjem SAD-a, koji prijeti da će iskoristiti veto kojim raspolaže u Vijeću sigurnosti UN-a.

Abas je ranije rekao da su se palestinske vlasti odlučile zatražiti primanje u članstvo UN-a jer su procijenile kako u sadašnjim okolnostima nije moguć nastavak mirovnih pregovora s Izraelom.

Palestinci bi željeli postići primanje u UN i priznanje buduće države u granicama prije izraelskih osvajanja u Šestodnevnom ratu 1967, čemu se Izrael protivi. Također, Izrael svako proglašenje palestinske države uvjetuje palestinskim priznanjem Izraela kao 'države židovskog naroda'.

Palestinsku državu već je priznalo više od stotinu zemalja, među kojima su brojne južnoameričke i arapske države.