UZBUNA U BIH

'Ulazak Hrvatske u EU nanijet će nam veliku štetu!'

23.03.2012 u 19:11

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u petak da ova država nije spremna za ulazak Hrvatske u Europsku uniju zbog čega bi velike štete mogli imati njezini poljoprivrednici

Na sastanku održanome u Bijeljini s predstavnicima drugih razina vlasti i poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, ministar Šarović je upozorio da BiH nije uskladila svoje zakonodavstvo, uspostavila sustav certifikacije te osposobila laboratorije kako bi od 1. siječnja sljedeće godine mogla izvoziti robe biljnog i životinjskog podrijetla u Hrvatsku u skladu sa standardima Europske unije.

Dodao je da ni proizvodni pogoni nisu napravljeni sukladno strogim propisima, što će se posebno odraziti na mljekarsku proizvodnju. Ministar Šarović je izrazio sumnju da će BiH biti u stanju u cijelosti prilagoditi se novim uvjetima do početka primjene strožijeg režima.

Po njegovim riječima, u državnome proračunu nedostaje 80 milijuna maraka (oko 310 milijuna kuna) za opremanje potrebnih laboratorija i dva granična prijelaza preko kojih bi se izvozili proizvodi biljnog i životinskog podrijetla.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović upozorio je je u petak da će nemogućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda na hrvatsko tržište dovesti proizvođače u BiH u iznimno težak položaj. Po njegovim riječima, oko 50 milijuna litara mlijeka se neće moći izvoziti u Hrvatsku.