KUPREŠAK ZA BLIC

Ulazak Hrvatske u EU koristit će i regiji

29.06.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je za beogradski dnevnik 'Blic' od srijede kako bi pristupanje Hrvatske kao 28. članice Europskoj uniji (EU), koje bi moglo uslijediti 1. srpnja 2013., bilo izuzetan događaj i za ostale zemlje regije, ocijenivši kako se ulaskom Hrvatske u EU stvara potrebna dinamika za proširenje Unije i na susjedne zemlje poput Srbije.

Hrvatska će, ističe veleposlanik, i kao članica raditi na podupiranju europskog puta Srbije, a kao nekadašnji sudionik pregovora s Bruxellesom i bivši državni tajnik za europske integracije srbijanskim vlastima preporučuje da iskoriste i preuzmu sve ono što je Hrvatska dobro radila i u čemu je pronašla adekvatna rešenja.

'S druge strane, preporuka je i da sve lošije poteze hrvatskih napora u europskim integracijama prepoznate i da ih izbjegnete u vašim budućim pregovorima s EU', kazao je Kuprešak.

On je dodao kako Srbiju očekuje put prema Uniji koji nije lišen prepreka i mukotrpna rada, ali da taj put ovisi najviše od nje same i toga što će srbijanska država uraditi kako bi se što prije ostvarile potrebne reforme i napredak u propisanim područjima.

Kuprešak je, u razgovoru za taj list, rekao kako su neutemeljeni strahovi da bi Zagreb mogao blokirati buduće srbijanske pregovore s EU zbog neriješenog graničnog pitanja, kao što je to Slovenija činila zbog spora oko morske granice s Hrvatskom.

'Ova situacija je riješena nakon dogovora premijera Hrvatske i Slovenije da se problem riješi arbitražnim postupkom. U srbijanskim medijima spominje se mogući scenarij hrvatske blokade budućih srbijanskih pregovora s EU zbog neriješena graničnog pitanja. Ovaj strah je neutemeljen jer je ključni hrvatski interes poboljšanje odnosa između dvije države, uključujući i pružanje potpore Srbiji u europskim integracijama', kazao je Kuprešak.