SLAVONSKI LOPOV

Ukrao košnice s pola milijuna 'bockavih' pčela

20.04.2010 u 16:43

Bionic
Reading

Iako smo svjedoci tome da se u današnje vrijeme krade doslovno sve i svašta, od igle do lokomotive, neke nas bizarne krađe još uvijek mogu iznenaditi. Jednu takvu izveo je očito vrlo vješt kradljivac koji je pčelaru u Slavoniji ukrao preko 10 košnica sa oko 500.000 pčela

Neobična krađa dogodila se ovih dana u Cerniku kod Nove Gradiške. Košnice s pčelama, koje je 52-godišnji vlasnik smjestio u dvorište devastirane obiteljske kuće, jednog su dana netragom nestale. Ne zna se je li zasad nepoznati kradljivac pčele ukrao po danu ili po noći, no koje god doba dana da je izabrao, posao mu zasigurno nije bio lak ni bezbolan. Potvrdio nam je to predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec.

'Nismo još čuli za slučaj krađe košnica s pčelama jer to nije nimalo jednostavno izvesti, bez obzira na doba dana. Naime, pčele su i po noći, kada ne lete, iznimno aktivne. Tada su možda čak mogle biti i opasnije po kradljivca jer pužu, pa su ga u tren oka mogle prekriti. Mislim da je to mogao odraditi samo čovjek koji dobro poznaje pčele, i to uz nečiju pomoć, a nikako sam', pojasnio je za tportal Martin Kranjec, dodajući da je vrijednost, koja se po košnici kreće oko 200 eura, sada pred pašu još i veća.

Pčelar, koji je ostao bez košnica, ostao je bez najmanje 2.000 eura vrijedne prirodne tvornice meda koji je oko pola milijuna njegovih pčela trebalo početi proizvoditi ovih dana.

Koliko je uboda zaradio nepoznati kradljivac pčela, ne zna se, no zna se da će biti procesuiran ukoliko mu policija, koja za njim intenzivno traga, uspije i ući u trag.