USKOK TRAŽI ZATVOR ZA SVE

Ukrali 103 milijuna kuna preko Fonda za zaštitu okoliša

02.03.2017 u 13:15

Bionic
Reading

Svi osumnjičenici za izvlačenje novca iz Fonda za zaštitu okoliša, među kojima je i Vinko Mladineo, ispitani su u USKOK-u. Istražitelji za sve njih traže jednomjesečni istražni zatvor o čemu će u 18 sati odlučiti sudac istrage Ratko Ščekić

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo ponovno je uhićen, nakon samo devet dana slobode. Ovaj put s njime su u istoj poziciji Miho Zrnić Marinović - vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište sirovina, Dragan Mioč - vlasnik metkovićke tvrtke Retabl, Barbara Bešenić - šefica varaždinske tvrtke za preradu plastičnog otpada BBS, te njezin sin Krunoslav Bešenić

Svi su ispitani u USKOK-u i terete se da su preko Fonda za zaštitu okoliša izvukli 103 milijuna kuna i podijelili ih među sobom. Međutim, pitanje je hoće li se ikad doznati gdje je doista završio taj novac.

Mladineov odvjetnik Milenko Umičević kazao je da bi njegov branjenik u USKOK trebao biti doveden pod sumnjom da se s ostalim uhićenicima udružio zbog počinjenja kaznenog djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Osumnjičene USKOK tereti da su s Mladineom, odnosno prema njegovim uputama fiktivno prikazivali otkup PET ambalaže, uvećavajući pritom i ostale troškove (primjerice, skladištenje ili prijevoz) i na taj način izvlačili novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U cilju ostvarenja opisanog, Marinović i Mioč su u svojim trgovačkim društvima sačinjavali fiktivne prateće listove različitih prodavatelja s lažno uvećanom količinom prikupljene PET ambalaže, nakon čega je Mladineo s Bešenić i njezinim sinom dogovorio ovjeravanje lažnih pratećih listova jednog trgovačkog društva kao oporabitelja.

Na taj su način, navodi USKOK, prikazivali da je trgovačko društvo preuzelo PET ambalažu koju stvarno nije preuzelo. Nakon toga su, temeljem ovjerenih pratećih listova, Marinović i Mioč ispostavljali neistinite fakture Fondu, prikazujući troškove skladištenja, brojenja, baliranja i prijevoza, iako tih troškova stvarno nisu imali.

Po nalogu Mladinea, Fond je izvršio plaćanje trgovačkim društvima, čime su okrivljenici pribavili i međusobno podijelili nepripadnu materijalnu dobit, prema procjeni istražitelja, u iznosu od najmanje 103.055.701 kuna, a za koji iznos je oštećen Fond.

Neki mediji pišu o povezivanju ovog slučaja i s bivšom ministricom graditeljstva, okoliša i prostornog uređenja Marinom Matulović-Dropulić, no za to nismo mogli dobiti potvrdu. U svakom slučaju, dokazi i iskazi svjedoka trebali bi ukazati na sve krivce.

USKOK protiv Mladinea vodi istragu od početka studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu, pušten je na slobodu uoči uskrsnih blagdana, 18. travnja. Kao mjera opreza određena mu je zabrana kontaktiranja svjedoka koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s tvrtkom Odlagalište otpada koje je na štetu Fonda navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 milijuna kuna.