kontakt - ataše

Ukrajinsko veleposlanstvo pozvalo hrvatske dragovoljce u Internacionalnu legiju

28.02.2022 u 19:04

Bionic
Reading

Suočeno s ruskom agresijom, veleposlanstvo Ukrajine u RH već se prvog dana napada obratilo se hrvatskim građanima koji su voljni pomoći obrani njihove zemlje, javlja portal Zagrebi

“Dragi hrvatski prijatelji, Veleposlanstvo Ukrajine dobiva od vas mnogo upita kako se može financijski pomoći Ukrajini u svezi s brutalnom napadom Rusije na Ukrajinu. Takvu pomoć možete proslijediti na poseban službeni račun Nacionalne banke Ukrajine, koji je otvoren za prikupljanje sredstava za podršku Oružanim snagama Ukrajine”, navodi se u objavi na Facebooku.

Objavljen je službeni račun Nacionalne banke Ukrajine, te još nekih europskih i američkih banaka, a građane RH se upozorava da se “u internetskoj mreži šire lažne informacije o takozvanim računima za pomoć Ukrajini i Ukrajinskoj vojsci”.

Nakon što su se sukobi pojačali, veleposlanstvo je u nedjelju objavilo pod naslovom ‘Apel stranim državljanima koji žele pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije’, otvoreni poziv hrvatskim dragovoljcima spremnima boriti se za Ukrajinu.

“Rano ujutro 24. veljače 2022. godine Rusija je započela novu vojnu operaciju protiv Ukrajine. To je ničim ne opravdani zločinački i cinični napad. Ruska vojska koristi vrlo podlu taktiku. Srušene pod raketnim i topničkim udarima stambene zgrade jesu najčvršći dokaz za svijet, da bismo zajedničkim snagama zaustavili okupacijsku invaziju. Ukrajinci imaju hrabrosti braniti svoju domovinu, braniti Europu, spašavati civilizacijske vrijednosti. No ovo nije samo napad Rusije na Ukrajinu, ovo je početak rata protiv cijele Europe. Protiv ujedinjene Europe. Protiv svih pravila suživota na kontinentu.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskij obratio se svim građanima inozemnih država, prijateljima Ukrajine. Svatko, tko izjavi želju pridružiti se u obrani sigurnosti u Europi i svijetu, može doći i boriti se rame uz rame s Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca 21. stoljeća. Prema Pravilniku o služenju vojnog roka stranim državljanima te osobama bez državljanstva u Oružanim Snagama, odobrenom poveljom Predsjednika Ukrajine br. 248 dana 10. lipnja 2016.godine, stranci imaju pravo pridružiti se Oružanim Snagama Ukrajine radi služenja vojnog roka prema ugovoru na dobrovoljnoj osnovi, odnosno u sklopu Snaga teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski vojnici odmaraju se na položaju u blizini Kijeva Izvor: EPA / Autor: ALISA YAKUBOVYCH

U vezi s tim, svim inozemnim državljanima, koji iskažu želju pridružiti se otporu ruskim okupatorima radi zaštite svjetske sigurnosti, visoko rukovodstvo Ukrajine predlaže doći u našu zemlju i postati članom Snaga teritorijalne obrane. Formira se zasebna jedinica, Internacionalna Legija teritorijalne obrane Ukrajine, u kojoj sudjeluju stranci. Upravo ovo je ključni doprinos vašoj podršci naše zemlje. Za upis u Internacionalnu Legiju te za sve detalje kontaktirajte atašea za obranu Veleposlanstva Ukrajine. Dat ćemo priliku za uspostavu mira i obranit ćemo Ukrajinu, zaustavit ćemo okupatore zajedno!”, navodi se u objavi ukrajinskog veleposlanstva.