Volodimir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik se cijepio da uvjeri skeptike u sigurnost cjepiva

02.03.2021 u 17:32

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij cijepio se protiv koronavirusa za vrijeme posjeta prvoj crti u istočnoj regiji Donbasu u utorak, nadajući se uvjeriti skeptike da je cjepivo sigurno i djelotvorno. Zaostajući za Europom, Ukrajina je tek počela cijepiti 41 milijun stanovnika nakon što je primila prvu pošiljku od 500.000 AstraZenecina cjepiva prošli mjesec, dajući prvenstvo zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti i vojsci.

Međutim, vlada se suočava s borbom protiv skepticizma prema cjepivu i navodi podatke koji pokazuju da se 47 posto stanovništva ne želi cijepiti.

"Primio sam cjepivo protiv covida-19. Cijepio sam se na prvoj crti s vojnicima kao vrhovni zapovjednik", napisao je u tvitu Zelenskij uz fotografiju na kojoj se vidi kako predsjednik bez košulje prima cjepivo.

Rekao je da se radi o cjepivu Oxford/AstraZenece (Covishield) iz Indije. "Cjepivo će nam omogućiti da ponovno živimo bez ograničenja", dodao je.

Zelenskij, čija je vlada blokirala upotrebu ruskoga cjepiva Sputnjik V, pozvala je čelnike Europske unije da pošalje cjepiva u Ukrajinu i druge zemlje na rubu EU-a kao gestu solidarnosti i kao stvar "politike i geopolitike".

Ukrajina je zabilježila 1,3 milijuna slučajeva zaraze i više od 26.000 smrtnih ishoda zbog covida-19.

Zelenskij je bio u pratnji predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji je pozvao na mir u Donbassu, rekavši da je "sramotna stvarnost da ljudi ovdje i dalje umiru i da se suočavaju s užasnim posljedicama sukoba".