KAZNENI ZAKON

Ukrajinski parlament odbio amandman u korist Timošenko

15.11.2011 u 17:21

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament odbacio je u utorak amandman kaznenom zakonu čije bi usvajanje otvorilo put puštanju na slobodu ukrajinske oporbene čelnice i bivše premijerke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti

Predloženim amandmanom željelo se ublažiti kazneno djelo 'zloporabe dužnosti i ovlasti' nekog člana vlade kako više ne bi podlijegalo strogoj zatvorskoj kazni što bi, teoretski, omogućilo oslobađanje Timošenko.

Tu je inicijativu podržalo 157 glasova, umjesto 226 potrebnih za njezino prihvaćanje. Glasovanje je dočekano uzvicima zastupnika na strani Timošenko koji su dobacivali uvrede kolegama pri napuštanju dvorane. Ni jedan zastupnik Stranke regija predsjednika Viktora Janukoviča nije podržao izmjenu zakona.

Timošenko optužuje šefa države da je organizirao hajku protiv nje kako bi ušutkao oporbu. Osuđena je u listopadu na sedam godina zatvora jer je 2009., kad je bila premijerka, sklopila sporazume o plinu s Rusijom koje je sud ocijenio kao nepovoljne za njezinu zemlju.