POBJEDA PRORUSKIH SNAGA

Ukrajini prijete masovni prosvjedi

08.02.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko više ne može stići vodstvo oporbenog kandidata Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik ukrajinskog izbornog povjerenstva Mihailo Ohendovskij

'Objektivno, pobjednik izbora se više ne može promijeniti. Razlika se samo može povećati', rekao je Ohendovskij.

Obrađeno je 95 posto biračkih mjesta te Janukovič ima 48,23, a Timošenko 46,14 posto glasova. Za aktualnu je premijerku vrlo nepovoljno to što preostali glasovi trebaju stići s Krima i iz grada Luhanska, koji su Janukovičeva uporišta.

Timošenko je najavila tiskovnu konferenciju za 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Viktor Janukovič

Ukrajinci su u nedjelju ponovo imali težak izbor na predsjedničkim izborima. Birali su između prozapadno orijentirane Julije Timošenko, koja je dio vladajućih struktura poteklih iz Narančaste revolucije što su vladale zemljom proteklih pet godina, i proruskog Viktora Janukoviča, kojega je upravo Narančasta revolucija pomela pod optužbom da je ukrao izbore. Nakon toga je  zemlju na zapadnjačkim temeljima pokušao izgraditi Viktor Juščenko, kojemu je popularnost na kraju mandata pala ispod pet posto.

Mnogi su zabrinuti da bi rezultat mogao biti iznimno tijesan, što bi moglo dovesti do novog vala demonstracija i sudskih prijepora oko legalnosti samih izbora.

Premijerka Julija Timošenko dobro je znana figura Narančaste revolucije, kada je izlaskom na ulice spriječena izborna krađa Viktora Janukoviča koji je trebao nastaviti niz proruskih postsovjetskih vladara Ukrajine. Timošenko svojom politikom pokušava oživjeti ukrajinsko nacionalno biće te se distancirati od ruske povijesti, jezika i kulture.

Janukovičev dolazak na vlast značit će sasvim sigurno zaustavljanje demokratskih promjena u zemlji.

Kandidati su najviše suprotstavljeni na pitanjima unutrašnje politike iako i Janukovič i Timošenko žele obnoviti bliske ekonomske i sigurnosne veze s Moskvom koja nastoji oživjeti svoj utjecaj nad bivšim sovjetskim republikama.

Uoči izbora iz oba tabora su stizale optužbe za izborne prijevare, a iz stožera Julije Timošenko je stigla i prijetnja da neće priznati rezultate izbora na više od 1.000 izbornih mjesta što čine oko tri posto ukupnog izbornog tijela, rezultat dovoljno velik da baci sumnju na cijeli izborni proces. Navodno su njeni simpatizeri bili onemogućeni da sudjeluju u izbornim povjerenstvima u tim područjima koja se pretežno nalaze na istoku u regijama Donjeck i Lugansk, gdje je Janukovič posebno jak. Janukovičev stožer je optužio Timošenko da su njeni simpatizeri podvaljivali listiće koji su imali neispravne serijske brojeve.

I sam predsjednik izbornog povjerenstva Vladimir Šapoval je na konferenciji za novinare u nedjelju potvrdio da je bilo nekih nepravilnosti vezanih uz listiće, ali je to objasnio obimom posla potrebnim da se tiskaju milijuni listića.

Oba kandidata su zaprijetila da će izvući na ulice tisuće sljedbenika ako posumnjaju da im je oponent pokušao oteti pobjedu. Također se očekuje da će u slučaju poraza i jedan i drugi kandidat podnijeti sudsku tužbu kojom će osporavati rezultate.

Ako se postizborno nezadovoljstvo prometne u nasilje, ono će samo produbiti ukrajinske političke i ekonomske nevolje. Ova bivša sovjetska republika već je godinama duboko rascijepljena na prozapadni i proruski tabor.