PUTINOVE IGRE

Ukrajinci tvrde da će Bjelorusija napasti Lavov. Ako to ne učini - Lukašenko leti s vlasti

23.03.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Svakodnevno raste strah da bi se Bjelorusija mogla priključiti ruskoj invaziji na Ukrajinu. Zadatak bjeloruske vojske bio bi napasti zapadni dio Ukrajine i pokrenuti ofenzivu prema graničnom gradu Lavovu kako bi se zaustavila pomoć u naoružanju koju Kijev prima sa Zapada

Dok trpi velike gubitke na bojnom polju, Moskva traži svježe topovsko meso, a Bjelorusija se suočava s povećanim pritiskom da se pridruži Putinovu ratnom stroju.

Prema informacijama koje je objavila nezavisna ukrajinska agencija Unian, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko obećao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će u ponedjeljak 21. ožujka pokrenuti ofenzivu na Ukrajinu. Unatoč sumnjivim pokretima bjeloruske vojske uz ukrajinsku granicu, do invazije još nije došlo.

Na osnovi informacija kojima navodno raspolaže savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko, neodlučnost i oklijevanje bjeloruskog predsjednika razljutili su najuže Putinove krugove, stoga su počeli razmišljati o tome kako da ga uklone s vlasti, uključujući vojni udar koji bi izvršili ruski agenti u lokalnom KGB-u i vojsci.

Prekidanje zapadne pomoći Ukrajini za Putina je osobito važno nakon što je američki Kongres odobrio paket pomoći vrijedan 13,6 milijardi dolara, a uključuje 9000 protuoklopnih sustava Javelin, što je više od svih tenkova, protuzračnih topova i oklopnih vozila u ruskoj invazijskoj vojsci, poručio je Gerašenko u objavi na Telegramu.

Koliko su te informacije vjerodostojne, a koliko dio specijalnog rata, teško je reći, ali činjenica je da SAD i NATO vjeruju da bi se Bjelorusija mogla uskoro pridružiti invaziji na Ukrajinu i da već poduzima korake u tom pravcu, piše CNN.

'Putinu je potrebna bilo kakva podrška', objasnio je neimenovani dužnosnik CNN-u.

  • +8
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILYIN/SPUTNIK/KREMLIN POO

Izvor iz bjeloruske oporbe naveo je da su bjeloruske snage spremne ući u Ukrajinu već u sljedećih nekoliko dana. Prema mišljenju ovog izvora, bjeloruski angažman imao bi manji vojni nego geopolitički utjecaj, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.

Visoki obavještajni dužnosnik NATO-a istaknuo je kako ocjenjuju da bjeloruska vlada 'priprema teren za opravdanje bjeloruskog napada na Ukrajinu'.

Bjelorusija se od početka invazije svesrdno stavila na raspolaganje Kremlju. Prošlog mjeseca zemlja je donijela odluku koja je otvorila mogućnost da Rusija rasporedi svoje nuklearno naoružanje na njezinu teritoriju iako još uvijek, prema američkim izvorima, nema dokaza da se Moskva sprema učiniti to.

Također, Rusija je pokrenula napad na Ukrajinu dijelom s bjeloruskog teritorija, a tisuće ruskih vojnika okupile su se u Bjelorusiji uoči invazije Kremlja na Ukrajinu prošlog mjeseca, za što su dvije zemlje tvrdile da se radi o vojnoj vježbi. Do danas pak nema naznaka da Bjelorusija sudjeluje u borbama.

CNN-ovi izvori naglasili su da još uvijek nema znakova toga da se Bjelorusija sprema ući u Ukrajinu te da je to odluka koja će biti donesena u Moskvi, a ne u Minsku.

Prosvjedi protiv rata u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Vuk Valcic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stručnjaci smatraju da bi sudjelovanje u ratu u Ukrajini destabiliziralo Bjelorusiju te je pitanje želi li Putin još jednu nestabilnu zemlju uz granicu.

Čak i dok autokratski Lukašenkov režim pomaže i omogućava rusku agresiju, obični bjeloruski građani pronalaze kreativne načine za otpor. Tako bjeloruski hakerski kolektiv pod nazivom Cyber ​​Partizans napada željezničku mrežu zemlje u nastojanju da spriječi ruske trupe da dođu do Ukrajine. Skupina je također distribuirala videozapise u kojima poziva bjeloruske vojnike da se ne pridružuju ruskom ratu. Postoji opravdana sumnja da bi ratna avantura u Ukrajini mogla naći na snažan otpor u zemlji i možda uzdrmati temelje samog režima.