JANUKOVIČEVA POBJEDA

Ukrajinci odsad sigurniji u tople zime

08.02.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Pobjeda proruskog kandidata Viktora Janukoviča na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Ukrajini ne bi trebala značiti destabilizaciju te velike zemlje, već upravo suprotno, smatra politolog Branko Caratan, stručnjak za međunarodne odnose i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji

Iako su oba kandidata, i poražena Julija Timošenko i spomenuti Janukovič, najavljivali da će pozvati svoje pristaše na ulice u slučaju eventualnih sumnji na izbornu prevaru, Caratan smatra da od toga neće biti ništa.

'Nisam siguran da će poziv na ulice naići na odaziv naroda. Oni su razočarani političarima proizašlim iz narančaste revolucije koji su vodili zemlju proteklih pet godina', pojašnjava naš bivši veleposlanik u Rusiji. On kaže da je došlo do pomaka u političkoj garnituri u Ukrajini koja ne želi više ići u otvorenu konfrontaciju s Rusijom.

Viktor Janukovič

Janukovič će kao predsjednik pokušati izbalansirati odnose s Europom i Rusijom, a što se tiče ambicija sad već bivšeg predsjednika Juščenka o ukrajinskom putu u NATO, može se reći da taj put ionako nije bliska budućnost i da ta politika neće proći. I sama Timošenko je, objašnjava Caratan, bila jako oprezna što se tiče ukrajinskog ulaska u NATO te je govorila da se o tome narod treba izjasniti na referendumu.

'Izbori su pokazali da građani ne žele zaoštravanje s Rusijom. Njihovo zavrtanje plinskih ventila prošle zime kao i rat u Gruziji pokazali su Ukrajincima da se neke stvari ne mogu rješavati preko koljena', smatra analitičar. Pokazalo se, nastavlja on, da je Rusija jak i prevažan susjed da se ne bi u obzir uzimalo i njihovo mišljenje. 'Jedno je sigurno, s novim predsjednikom Ukrajinci će biti sigurniji u tople zime nego što su to bili dosada', zaključio je Caratan.