nižu se reakcije

Ukrajinci na Twitteru bijesni nakon Muskove ankete i prijedloga 'kako zaustaviti rat': 'Ako vam je stalo do naroda Ukrajine, tražite mir'

03.10.2022 u 22:13

Bionic
Reading

Osnivač Tesle, Space X-a i Neuralinka Elon Musk na svom je profilu na Twitteru dao nekoliko prijedloga kako zaustaviti rat u Ukrajini. Objavio je pritom anketu i pratitelje pitao slažu li se s njim

'Ukrajinsko-ruski mir:

  • Ponoviti izbore anektiranih regija pod nadzorom UN-a. Rusija odlazi ako je to volja naroda
  • Krim formalno dio Rusije, kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške)
  • Vodoopskrba Krima osigurana
  • Ukrajina ostaje neutralna', napisao je Musk.

'Vrlo je vjerojatno da će ovo na kraju biti ishod - samo je pitanje koliko će ljudi prije toga umrijeti. Također vrijedi napomenuti da je mogući, iako malo vjerojatan, ishod ovog sukoba nuklearni rat.

Rusija provodi djelomičnu mobilizaciju. Idu u punu ratnu mobilizaciju ako je Krim u opasnosti. Smrt s obje strane bit će razorna. Rusija ima tri puta više stanovnika od Ukrajine, tako da je pobjeda Ukrajine malo vjerojatna u totalnom ratu. Ako vam je stalo do naroda Ukrajine, tražite mir', napisao je u jednom od komentara.

Brzo su stigle reakcije ljutitih Ukrajinaca, među njima i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je svom profilu na Twitteru postavio anketu s pitanjem 'Koji Elon Musk vam se više sviđa?'. Dva su ponuđena odgovora: 'Onaj koji podržava Ukrajinu' i 'Onaj koji podržava Rusiju'.

U trenutku pisanja teksta glasalo je više od 707.000 ljudi, od čega je 85,3 posto posto glasalo za 'Muska koji podržava Ukrajinu', a 14,7 posto za 'Muska koji podržava Rusiju'.

Reakcije stižu sa svih strana, pa i od visokih dužnosnika države, koji Musku 'zahvaljuju na Starlinku', no istovremeno ga mole 'da se ne miješa u stvari koje ne shvaća'. Drugi, poput novinara Ilije Ponomarenka, smatraju da bi anketa trebala biti ismijana i zaboravljena, 'no da nema smisla od Muska stvarati neprijatelja'. Javili su se među ostalima i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, te Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Potonji mu je predložio svoj mirovni plan.

  1. 'Ukrajina oslobodi svoje teritorije, uključujući anektirani Krim.
  2. Rusija pokrene demilitarizaciju i obaveznu denuklearizaciju kako ne bi više bila prijetnja drugima
  3. Ratni zločinci idu na međunarodni sud.

Glasajmo?' stoji u objavi Podoljaka.