JOŠ MALO PA NESTALO

Ukrajinci na internetu prodaju izborne glasove

12.01.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Uoči ukrajinskih predsjedničkih izbora 17. siječnja, neki su ukrajinski birači svoje pravo glasa ponudili na prodaju putem interneta, izvješćuje u utorak Reuters i dodaje da se cijene glasova kreću od 300 do 500 grivnji (37 do 63 američka dolara)

'Potpuno mi je svejedno tko će pobijediti. Imam tri glasa na prodaju - dva u Kijevu i jedan u Bili Cerkvi. Cijena: 500 grivnji po glasu', jedan je od oglasa na internetu. Uz oglase obično stoji e-mail adresa ili kontakt telefon.

'Ne vjerujem u demokraciju i stoga prodajem svoj glas na izborima. Moguće je da će biti još 10 glasova na prodaju', stoji u drugom oglasu. Državna služba sigurnosti nije htjela komentirati prodaju glasova na izborima, ali je središnje izborno povjerenstvo poručilo da je kupnja izbornih glasova nelegalna i podložna kaznenom progonu.

Politički analitičar Volodimir Fesenko smatra da je ta pojava 'odraz razočaranja i sve ciničnijeg stajališta glasača prema politici i političarima'. Ukrajina se nalazi u dubokoj gospodarskoj krizi.