nezakonito djelovanje

Ukrajina provodi istragu protiv Porošenka u obavještajnom slučaju

10.06.2020 u 17:23

Bionic
Reading

Ukrajinski istražni ured objavio je u srijedu da sumnjiči bivšeg predsjednika Petra Porošenka za nezakonito djelovanje 2018. u slučaju povezanim sa stranom obavještajnom službom

Porošenko, koji je postao zastupnik nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle godine, kaže da je slučaj povezan s imenovanjem zamjenika čelnika strane obavještajne službe i smatra da su optužbe politički motivirane.

Istražni ured objavio je da je bivši predsjednik osumnjičen za "izdavanje očigledno kažnjivog naloga" kada je "uvjeravao službenika da prekorači svoje i službene ovlasti", ali ne navodi više detalja.

"Trenutno se rješava pitanje određivanja pritvora osumnjičeniku", dodaje se u priopćenju.

Pokrenute su istrage u više od 10 različitih slučaja protiv Porošenka.

Bivši ukrajinski predsjednik odbacuje sve optužbe i tvrdi da su one dio političke kampanje protiv njega.

Predsjednik Volodimir Zelenskij koji je pobijedio Porošenka na izborima 2019., obećao je u predizbornoj kampanji da će poticati kaznene istrage protiv visokih dužnosnika u prethodnim administracijama.

"Ovo što se sada događa nema nikakve veze s vladavinom prava, demokracijom ili kaznenom istragom. Ovo su dvostruki standardi, gonjenje oporbe i optužbe protiv vođe oporbe", napisao je Porošenko na Facebooku.

Istražni ured u svibnju je objavio i da istražuje uvoz 43 slike poznatih umjetnika u Ukrajinu koje su se nalazile u Porošenkovoj kolekciji.

Porošenko je rekao da je slike uvezao legalno u zemlju i da je osobno platio sve poreze i carinu.