PLINSKA KRIZA

Ukrajina i Rusija riješit će spor do kraja dana?

08.01.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Ukrajina i Rusija mogle bi riješiti svoj spor oko plina već danas, rekao je izaslanik ukrajinskog predsjednika za energetiku Bogdan Sokolovski, u vrijeme dok u Bruxellesu traju izravni pregovori ruskog plinskog diva Gazproma i ukrajinskog Naftogaza

BRUXELLES - "Mogli bi večeras u Moskvi potpisati ugovore i ja se nadam da će se to dogoditi", rekao je Sokolovski za dpa.

Čelnik Gazproma Aleksei Miller i šef Naftogaza Oleg Dubina počeli su sastanak u Bruxellesu, uz posredništvo Europske komisije, nakon održanih razgovora u Moskvi tijekom noći sa srijede na četvrtak s ciljem rješavanja krize.

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov rekao je u četvrtak novinarima u Bruxellesu da je Gazprom spreman obnoviti isporuke plina Europi zbog humanitarnih razloga i to čim stignu europski promatrači.

Gazprom je u srijedu prekinuo isporuke plina Europi preko Ukrajine nakon što je optužio Kijev da krade plin namijenjen Europi. EU smatra nastalu situaciju "apsolutno neprihvatljivom" i poziva dvije strane da poduzmu sve potrebne mjere za nastavak opskrbe plinom.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ranije danas održao je zasebne sastanke s ruskim i ukrajinskim predstavnicima. U međuvremenu se vanjskopolitički odbor Europskoga parlamenta sastao s visokim predstavnicima ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza kako bi dobio objašnjenje zašto je prekinuta opskrba Europe plinom.

Pregovori između Rusije, Ukrajine i europskih dužnosnika koji su trebali riješiti novonastalu plinsku krizu otkazani su, objavila je ranije danas ruska agencija Interfax. Zamjenik direktora ukrajinskog Naftogaza Dubina izjavio je da je sastanak u Bruxellesu propao jer su ga otkazali Rusi.

Uoči početka današnjeg neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU, potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra izjavio je da se EU ne može ucjenjivati i stoga smatra da nije rješenje u tom da Unija plati dio potraživanja koje je Ukrajina dužna Rusiji za plin.

"Ne mislim da je to rješenje za ono što nam sada treba, a to je normalna isporuka plina prema Europskoj uniji, jer nas se ne može ucjenjivati", rekao je Vondra odgovarajući na upit može li Unija plaćanjem ukrajinskog duga olakšati situaciju s dostavom plina.

Vondra je istaknuo da postoji "razumna nada" za normalizaciju stanja, dodajući da se u četvrtak u Moskvi i Bruxellesu vode pregovori o rješavanju toga gorućeg pitanja.

Isporuka ruskog plina preko Ukrajine poremećena je nakon što su propali pregovori između Rusije i Ukrajine o zaostalim ukrajinskim dugovima i o povećanju cijene za ukrajinske potrošače.

Europska unija od početka krize izbjegava zauzeti stranu, ističući da je riječ o "bilataralnom trgovačkom sporu", ali zahtijeva da Rusija i Ukrajina ispune potpisane ugovore i isporuče plin europskim potrošačima.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je u srijedu da "problema ne bilo kad bi se obje strane ponašale onako kako tvrde da se ponašaju".