UPALI U POLICIJSKU ZASJEDU

Ukradenim čamcem preko Save prošvercali cigarete

05.04.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Šverceri su preko rijeke Save u ukradenom čamcu iz BIH u Hrvatsku prošvercali 5.000 kutija cigareta. Ipak, plan da na cigaretama okrenu oko 75.000 kuna, koliko one vrijede na crnom tržištu, pretvorio se u prah i pepeo. Kada su frezom stigli i po cigarete, koje su prethodno ostavili na obali Save kod Gornje Bebrine, dočekala ih je policijska zasjeda

Mjesto na kojemu su šverceri iskrcali cigarete, nakon što su ih neopaženo prevezli preko Save, policija je locirala u nedjelju oko 8 sati ujutro. Istoga dana, oko 16.25 sati, po pošiljku cigareta stigla su trojica mladića, 25 i 28-godišnjak iz Slavonskog Broda i 22-godišnjak iz Gornje Vrbe. Nakon što su pokupili kartonske kutije i plastične vreće za smeće u kojima su bile spakirane cigarete, šverceri su pali u ruke policiji.

Trojica mladića u dobi od 22, 25 i 28 godina uhićena su na licu mjesta. Pretragom terena uz rijeku policajci su, nekoliko minuta kasnije, pronašli i četvrtog člana švercerske skupine, 21-godišnjaka iz mjesta Klakar koji je cigarete trebao prevesti u frezi s prikolicom. Nakon što je četvorka uhićena, policija je obavila očevid, te je na obali Save pronašla pet tisuća kutija cigareta marke Marlboro koje su bili pakirane u osam kartonskih kutija i dvije crne plastične vreće za smeće. Pronađene cigarete policija je uz potvrdu oduzela.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 25-godišnjak iz Slavonskog Broda cigarete nabavio u BIH te ih je dovezao na obalu rijeke Save s bosanske strane. U večernjim satima, 1. travnja, cigarete je preuzeo 21-godišnjak iz Klakara. On je po pošiljku došao čamcem koji je prethodno ukrao na hrvatskoj obali Save. Nakon što su ukrcali cigarete, sa 21-godišnjakom je na 'plovidbu' preko riječne granice krenuo i 25-godišnjak koji mu je potom pomogao istovariti pakete na hrvatskoj obali Save. Dvojac je prema dogovoru u nedjelju došao po cigarete, a sa sobom su doveli i dvojicu pomagača, 28-godišnjaka iz Slavonskog Broda i 22-godišnjaka iz Gornje Vrbe.

Protiv sve četvorice mladića slijedi kaznena prijava zbog izbjegavanja carinskog nadzora, zbog čega im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Protiv 21-godišnjaka i 25-godišnjaka koji su čamcem prevozili cigarete preko rijeke Save slijedi i optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu zbog nezakonitog prelaska državne granice, a 21-godišnjaku koji je ukrao čamac slijedi još i kaznena prijava za tešku krađu.