POVIJESNA KRAĐA PODATAKA

Ukradeni e-mailovi najvećih američkih kompanija

05.04.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Krađa adresa e-pošte još uvijek zvuči bolje od krađe brojeva kreditnih kartica. Epsilon, jedan od najvećih pružatelja usluge e-pošte, morao je objasniti milijunskoj klijenteli da je netko provalio u server i pokupio adrese. Zaposlenici Barclaycarda, Capital Onea, Walta Disneyja i J.P. Morgana mogli bi se naći pod kišom neželjene pošte

Jedna od najvećih krađa elektroničke pošte u posljednjih nekoliko godina pogodila je pružatelja te usluge, kompaniju Epsilon, koja posluje s oko 2500 klijenata. Iz kompanije zasad ne žele ništa komentirati te otkriti tko bi mogao biti počinitelj, no upozoravaju klijente da bi uskoro mogli početi primati neželjenu poštu i reklame ili, još gore, lažne e-mailove koji navodno dolaze od Epsilona ili neke druge kompanije s kojom su povezani, a u kojima se traži da im dostave svoja korisnička imena i lozinke.

Kako smo već natuknuli, popaljeni su mejlovi ljudi iz Barclaya, Disneyja, J.P. Morgana, Best Buya i Citigroupa, a svaka je od tih kompanija već upozorila svoje korisnike da su im e-mail adrese završile na računalu nekog hakera koji će svoj milijunski popis vjerojatno prodati spemerima za nemali novac.

No, realno, ne radi se o pretjerano velikoj šteti, osim za Epsilonov ugled. Najgore što se može dogoditi je da na ukradene adrese počnu stizati sumnjivi mejlovi u kojima se traže privatni podaci, reklame i senzacionalne ponude vibratora na nuklearni pogon ili tableta za 300-postotno povećanje penisne mase. Nijedna od Epsilonovih mušterija nije zasad odlučila promijeniti pružatelja te usluge.

Slučaj je ipak daleko benigniji od onoga iz 2008, kada je notorni haker Albert Gonzales sa svojim cybernindžama provalio u sustav za plaćanje Heartland i prekopirao podatke više od 40 milijuna bankovnih računa. Gonzalez je dobio 20 godina zatvora te, u najboljem slučaju, može krasti novčanice iz Monopolyja.