REZOVI BEZ ŽRTAVA

Ukinuli agencije i zavode, a svi šefovi ostali u foteljama

13.05.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Racionalizacija državne uprave – da, ali bez obuhvaćanja onih na vrhu – tako bi mogla glasiti formula što je pri smanjenju različitih državnih agencija, zavoda i fondova primjenjuje HDZ-ova vlada. Premijerka je, čini se, u racionalizaciji pazila da direktori ne izgube status. Pritom su neki prebačeni na mjesta s kojima po struci nemaju nikakve veze, otkriva Jutarnji list

Tu tezu najbolje potvrđuju dva posljednja primjera – ukinuti su Fond za privatizaciju i Središnji državni ured za upravljanje imovinom, ali njihovi nekada čelni ljudi nisu ostali na cesti, nego otprije petnaestak dana imaju nove dužnosničke funkcije.

Nakon što je ukinut Fond za privatizaciju, a njegovim spajanjem sa Središnjim državnim uredom za imovinu nastala je jedna posebna agencija, Vedran Duvnjak, nekadašnji šef toga fonda, i Jozo Sarač, koji je vodio Središnji ured, nisu promijenili poslodavca, već samo radno mjesto. Duvnjak je odnedavno državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a Sarač, inače nekadašnji gradonačelnik Trilja, postao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

No oni nisu osamljeni primjeri. U srpnju prošle godine, u sklopu programa reorganizacije agencija, zavoda i fondova, premijerka Jadranka Kosor je objasnila da će se 14 takvih institucija spojiti u samo tri. Pohvalila se da će to značiti smanjenje troškova za plaće koji su dotad iznosili ukupno 110 milijuna kuna, ali i troškova za zakup prostora i telefonske račune. Međutim, ukidanje spomenutih institucija nije se odrazilo na položaj njihovih čelnika, koji su i dalje ostali zaposleni u državnom sektoru i zadržali svoje visoke plaće.

Evo nekih imena koja navodi Jutarnji list: Sani Ljubunčić je nakon ukidanja Agencije za promicanje izvoza i ulaganja prebačen u Upravu za gospodarsku diplomaciju, izvoz i ulaganja, koja djeluje u sklopu Ministarstva gospodarstva. Nakon što je Zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu pripojen Poljoprivrednoj komori, nekadašnji prvi čovjek tog zavoda Ivan Katalinić postao je direktor ureda Komore. Ivan Đurkić, čelnik ukinutog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, čije je poslove preuzeo Hrvatski centar za poljoprivredu, postao je zamjenik ravnatelja spomenutog centra. Nakon ukidanja Šumarske savjetodavne službe, njezina nekadašnja šefica Suzana Trninić novi je posao našla u Hrvatskim šumama. Bez državne fotelje nije ostao ni predsjednik Uprave Fonda za razvoj i zapošljavanje Danijel Žamboki, koji je nakon ukidanja Fonda preuzeo funkciju predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije.