ZAHTJEVI IZ SPLITA

'Ukinite zabranu izgradnje novih brodova!'

22.07.2010 u 17:27

Bionic
Reading

Burna sjednica Gradskog vijeća Splita završila je konkretnim prijedlozima Vladi: traži se potpora za ugovaranje četiri nova broda, dok bi Uprava i sindikati do kraja godine izradili održiv program poslovanja

Na kraju maratonske tematske sjednice Gradskog vijeća Splita na temu situacije u Brodosplitu, obilježene neodazivanjem ministra Đure Popijača, odlaskom njegova izaslanika Ruđera Friganovića i sindikalnim prijetnjama da će 'sami srediti stanje u svome škveru', iz Splita je na adresu Vlade upućeno nekoliko vrlo konkretnih zahtjeva.

Splićani traže da se hitno ukine zabrana ugovaranja izgradnje novih brodova, dogovorena s predstavnicima Europske komisije, jer smatraju da se time krši Ustavom garantirano pravo na rad.

Od Vlade se traži i potpora za skoro ugovaranje gradnje četiri nova broda za vlastitu flotu te jamstva za izgradnju putničkih brodova u Brodogradilištu specijalnih objekata. Ministru Popijaču predložili su da osigura sustav potpore malom i srednjem poduzetništvu koje sudjeluje u proizvodnju brodova jer bi time indirektno pomogao i brodogradilištima ne kršeći pravila Europske unije.

U suprotnome, scenarij je prilično tmuran: posla uskoro neće biti, pa je time tri i pol tisuće radnih mjesta direktno ugroženo – uz višestruko više njih u tvrtkama koje s brodogradilištem surađuju. A predstavnici radnika u Splitu su vrlo jasno dali do znanja koji se scenarij u tom slučaju može očekivati.

Uprava Brodosplita do kraja godine pokušat će sama izraditi održiv program poslovanja tvrtke, poštujući uvjete iz natječaja za prodaju brodogradilišta, a na suradnju su očito spremni i svi sindikati. Sve to, dakako, ukoliko Vlada da zeleno svjetlo.

Pomoć u izradi programa za spas splitskog škvera ponudili su grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Sveučilište u Splitu, koji su na raspolaganje stavili sve svoje stručne potencijale. Splitska vlast još jednom se obvezala da ni u kojem slučaju neće mijenjati prostorne planove te da će onemogućiti spekulacije zemljištem na kojemu se tvrtka danas nalazi.