PROSVJEDI U DALMACIJI

Ukidanjem rodilišta Milinović je ugrozio Alku

12.05.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Zbog odluke ministra Darka Milinovića kojom se ukidaju rodilišta u Sinju, Makarskoj, Imotskom i Supetru, u Dalmaciji se očekuju prosvjedi

Ravnatelj Doma zdravlja u Makarskoj dr. Damir Mendeš odbio je provesti nalog ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomira Petrića o zatvaranju rodilišta u Makarskoj te je podnio ostavku na mjesto ravnatelja.

U izjavi za tportal.hr Mendeš je rekao da se ne slaže s tom odlukom te da zbog toga svoj mandat stavlja na raspolaganje. Građani Makarske pak najavljuju veliki prosvjedni skup u subotu na gradskoj rivi.

Grupa protiv odluke o zatvaranju rodilišta u Makarskoj na Facebooku u dva dana skupila je 1.600 članova, a ovom odlukom drugi grad po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji gubi i pet radnih mjesta, baš kao i Sinj u kojem su također najavljeni prosvjedi.

U sinjsku priču uključilo se i Viteško alkarsko društvo koje je pozvalo ministra Milinovića da preispita odluku jer se njome, kako kažu, narušava autentičnost i opstojnost Sinjske alke.

imotskom Domu zdravlja je jutros održana konferencija za medije na kojoj je iznesen jednoglasan stav protiv odluke za ukidanje rodilišta koje u ovom gradu postoji 80 godina. Zbog toga će sutra krenuti u potpisivanje peticije jer smatraju nedopustivim da rodilje iz Imotskog putuju na porod u sto kilometra udaljen Split.

Do ravnatelja supetarskog Doma zdravlja nismo uspjeli doći, ali po riječima zdravstvenih djelatnika na otoku neće biti pobune, jer je lani u njemu obavljen tek jedan porod.

Milinović: Rodilišta nisu ispunila tražene uvjete

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović danas je u Dubrovniku komentirao zatvaranje rodilišta u Sinju i Makarskoj, istaknuvši kako su privremeno zatvorena jer ne zadovoljavaju zdravstvene kriterije.

"Imali su dvije do tri godine prilagodbe i nisu uspjeli. I sukladno nalazima inspekcije, dok se ne uspostave uvjeti propisani zakonom, prisiljeni smo ukinuti rad u tim rodilištima", izjavio je ministar Milinović.

Dodao je kako to ne znači da se s vremenom, ako steknu uvjete, opremu, kadar i organizaciju, ta rodilišta neće otvoriti.